Hyppää sisältöön

Sateenkaariyhteisöt ry: Sairaanhoitajat antavat eheyttämishoitoja

Sateenkaariyhteisöt ry väittää ylläpitämällään verkkosivustolla, että sairaanhoitajaliiton jäsenissä on henkilöitä, joiden tavoitteena on sielunhoitoterapialla ja eheyttämishoidoilla tehdä homoista heteroita. Sateenkaariyhteisöt ry:n tekemä kysely paljasti, että muutamat sairaanhoitajaliiton jäsenistä tekevät eheyttämishoitoja ja lupailivat näistä jopa Kela-korvauksia.

Sateenkaariyhteisöt ry:n verkkosivugrafiikkaa. Kuva: Sateenkaariyhteisöt ry

Sateenkaariyhteisöt ry pitää erikoisena, että uskomushoidot tuomitseva sairaanhoitajaliitto antaa uskomushoitojen olla esillä nettisivuillaan jäsentensä henkilöluettelossa. Sielunhoitoa tarjoaville sairaanhoitajille lähetettiin sähköpostia, jossa potilas kysyy, voiko sielunhoitoterapialla muuttaa homoseksuaalia heteroksi.

- Yksikään näistä vastaajista ei sanonut, että homous ei ole sairaus tai poikkeama. Muutama lupaili Kela- korvausta epäsuorasti tai suoraan. Vastauksissa oli monia mainintoja jumalasta ja jumalan parantavasta voimasta, kertoo Sateenkaariyhteisöt ry:n puheenjohtaja Mikko Kivinen.

Vastanneista sairaanhoitajista yksikään ei ohjannut kysyjää eteenpäin terveydenhuollon piirissä. Sen sijaan vastaajat suosittelivat ottamaan yhteyttä esimerkiksi Suomen Sielunhoitoterapeutit ry:n terapeutteihin tai ohjasivat psykoterapeutille, joka toimii Aslan ry:n aktiivina. Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Merja Merasto pitää tapauksia valitettavina.

- Nämä olivat mielestäni yksittäistapauksia, mutta sinällään valitettavia, koska nimenomaan terveydenhuollon yksityisten yrittäjien, samoin kuin julkisen palvelun tarjoajien, ensisijainen edellytys on se, että osataan ohjata oikean palvelun piiriin. Ja tässä nyt on käynyt sillä tavalla, että ei ole tehty sitä.

Ei ristiriitaa

Eheyttämishoitoa tarjoavat sairaanhoitajat ovat sairaanhoitajaliiton alaisuudessa toimivan yrittäjä sairaanhoitajat ry:n jäseniä. Yrittäjä sairaanhoitaja ry:n jäsenet ovat sairaanhoitajaliiton hallituksen hyväksymiä ja Valviran valvomia. Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja ei näe ristiriitaa siinä, että heidän nettisivuillaan on lista yrittäjäjäsenistä ja heidän toimenkuvistaan, vaikka he vastustavat uskomushoitoja.

- Vaikka peruskoulutus on sairaanhoitaja, tällasella henkilöllä voi olla myös teologinen tai joku muu koulutus, jonka perusteella hän saattaa antaa tämän tyyppistä terapiaa. Mutta sairaanhoitajan tehtäviin ja sairaanhoitajan ammatinharjoittamiseen tämän tyyppinen toiminta ei kuulu, Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Merja Merasto toteaa.

Seta ry toivoo, että sosiaali- ja terveysministeriö tekisi selvityksen eheyttämishoitojen vaikutuksista.

- On aika surullisiakin tarinoita ihmisistä, jotka ovat saaneet ihan elinikäisiä vaurioita ja traumoja näistä niin sanotuista hoidoista, Seta ry:n puheenjohtaja Outi Hannula sanoo.

Valvira ei tutki

Ainakaan Valvira ei aio vielä ryhtyä tapauksen osalta toimenpiteisiin. Valvirasta korostetaan, että sairaanhoitajien tulee noudattaa terveydenhuollon ammattihenkilölakia, eikä sairaanhoitaja saa tarjota sielunhoitopalveluita sairaanhoitajan roolissa.

- Tätä voidaan alkaa selvittämään kantelun kautta tai sitten ottaa muuten selvitettäväksi, jos saadaan sellaista tietoa, että tässä nimenomaan toimittaisiin terveydenhuollon ammattihenkilönä ja annettaisiin sillon vastoin tätä ammattihenkilölakia näitä palveluita, Valviran ylitarkastaja Helena Mönttinen toteaa.