1. yle.fi
  2. Uutiset

Soijanviljely pilaa Brasilian savanneja

Kun Brasilian sademetsien tuhoutuminen on saatu hidastumaan, luonnonsuojelijat ovat kiinnittäneet huomionsa Brasilian savannialueisiin. Soijanviljely on lisääntynyt Brasiliassa räjähdysmäisesti. Maatalous on pilannut jo puolet maan savanneista. Asiasta kertoo brittiläinen Guardian-lehti.

luonto
Soijaa kerätään talteen koneellisesti Brasilian Bahiassa.
Soijaa kerätään talteen koneellisesti Brasilian Bahiassa.Sebastiao Moreira / EPA

Brasilian savanneilla kasvusto on luonnostaan tiheää. Savanneilla elää viisi prosenttia maailman kaikista eliölajeista ja savanni on myös tärkeä hiilidioksidinielu.

Savanni, joka Brasiliassa tunnetaan nimellä cerrado, on alun perin peittänyt Brasilian pinta-alasta viidesosan, eli yhtä suuren alueen kuin Ranskan, Saksan, Italian, Espanjan ja Britannian pinta-ala yhteensä.

Ympäristöjärjestö WWF:n mukaan maanviljely ja karjatalous ovat jo tuhonneet 50 prosenttia savanneista. Luonnontilassa valtavasta alueesta on enää viidennes. Suojelualueet kattavat cerradosta kolmisen prosenttia.

Savannia muutetaan lähinnä soijapelloiksi. Soijan kysyntä on kasvanut räjähdysmäisesti, sitä käytetään varsinkin lihakarjan rehuna, mutta myös margariinin ja kosmetiikan raaka-aineena. Kolmasosa Brasilian soijantuotannosta tuodaan EU-maihin.

WWF ja muut luontojärjestöt ehdottavat cerradon suojelemiseksi soijanviljelijöiden keskinäistä sopimusta, eräänlaista "reilun soijan" mallia, jossa olisi otettu ympäristöasioiden lisäksi huomioon myös terveysaspektit ja työntekijöiden oikeudet. Brasilian hallituksen tavoitteena on kasvattaa suojelualueiden osuus 14 prosenttiin.

Savannialueiden asukkaat ovat huolissaan myös maanviljelyn haitoista. Yhdeksän kymmenestä brasilialaisesta saa juomavetensä savannimailta lähtevistä joista. Jokivesiin huuhtoutuu nyt paljon maanviljelyssä käytettyjä kemikaaleja. Maanviljely uhkaa aiheuttaa vesipulan aiemmin vehreälle seudulle.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi