Sampo Pankki povaa asuntovelkaan kymmenien eurojen lisälaskua

Korkokehitys on nostamassa asuntovelallisen laskua kymmenillä euroilla kuukaudessa, kertoo Sampo Pankki. Pankin mukaan nousutrendi on jatkumassa hillitysti vuoden loppua kohti eikä EKP:n viimeviikkoinen ohjauskoron nosto jää vuoden viimeiseksi. Samalla OP-Pohjola kertoo haastattelututkimuksestaan, jossa moni on valmis poistamaan asuntolainan korkovähennyksen.

talous

Sampo Pankki uskoo asuntolainojen korkojen liikkuvan ensi vuonna vajaassa neljässä prosentissa. Pankin mielestä tämäkin taso on silti suhteellisen matala.

Sampo Pankki kertoo myös, että sen tänä vuonna myöntämistä lainoista kuudesosa on suojattu koronnousua vastaan. 12 kuukauden euribor on suosituin viitekorko.

Johtava neuvonantaja Lauri Uotila laskee, että tällä viitekorolla jo yhden prosenttiyksikön nousu tuo asuntovelkaan kymmenien eurojen kuukausittaisen lisälaskun.

Korkovähennys jakaa mielipiteitä

Tiistaina toinen asuntoluotottaja OP-Pohjola kertoo, että kolmasosa suomalaisista olisi valmis poistamaan tai pienentämään asuntolainan korkovähennystä. Ehkä vähän yllättäen myös ensiasunnon ostajista reilu neljännes oli valmis luopumaan vähennysoikeudesta. Puolet OP-Pohjolan asuntobarometrin vastaajista uskoo tämän hillitsevän asuntojen hintojen nousua.

- Selkeästi ihmisillä painaa enemmän tarpeet vaikka uuden lisätilan hankkimisesta kuin se korkovähennys, selittää pankin pääekonomisti Reijo Heiskanen.

OP-Pohjola haastatteli 2 000 suomalaista, joista tiukimmin korkovähennyksestä pitävät kiinni asuntovelalliset ja lapsiperheet.

Vastaavasti valmiita korkovähennyksen poistoon olivat erityisesti 18–25-vuotiaat sekä vuokralla asuvat.

Lähteet: YLE Uutiset