Vapon Hilli: Energiansäästötavoitteet ovat vaatimattomat

Kymmenen vuoden uran Vapon toimitusjohtajana tehneen Matti Hillin mielestä turpeennoston vesistövaikutuksiin herättiin liian myöhään. Kalastusta harrastava Hilli kertoo uskovansa ihmisen toiminnan lämmittävän maapalloa ja moittii Suomen energiansäästötavoitteita vaatimattomiksi. Eläkkeelle siirtyvä toimitusjohtaja Hilli vastaa YLE Keski-Suomen haastattelussa myös kysymyksiin turpeennoston ympäristövaikutuksista ja erimielisyyksistä EU:n kanssa.

turvetuotanto
Vapon entisen toimitusjohtajan Matti Hillin mielestä asuntojen lämpötilojen laskeminen olisi paras energiansäästökeino.
Vapon entisen toimitusjohtajan Matti Hillin mielestä asuntojen lämpötilojen laskeminen olisi paras energiansäästökeino.YLE / Petteri Juuti

Matti Hilli siirtyi Turveruukista Vapoon vuonna 1985. Kymmenen vuotta myöhemmin hänestä tuli Vapon tytäryhtiön Kekkilän toimitusjohtaja, josta hän siirtyi Vapon toimitusjohtajaksi 2001. YLE Keski-Suomi summasi turpeen kanssa elämäntyönsä tehneen johtajan uran onnistumisia ja keskusteli paitsi turpeennoston, myös koko energiantuotannon ympäristövaikutuksista.

Pellettimarkkinat pettivät

Viimeisen kymmenen vuoden aikana suurin muutos on Hillin mukaan ollut puun käytön kasvaminen, vaikka pitääkin kotimaisiin pellettimarkkinoihin vuosikymmenen alussa tehtyjä panostuksia liian suurina. Pellettien kauppa on vasta nyt käynnistymässä vihreän verouudistuksen myötä.

"Havahduimme liian myöhään"

Lähtöhaastattelussa Matti Hilli vastaa myös kysymyksiin turpeen poltosta ja kestävästä kehityksestä, EU:n ja turveteollisuuden näkemyseroista, ilmastonmuutoksesta ja soiden ojituksen vesistövaikutuksista.

Hilli myöntää, että turpeennostosoiden vesiensuojelussa tehtiin 70-luvulla virheitä. Hänen mielestään korjauksia ei olisi voinut lupakäsittelyiden takia suorittaa enää nopeammin, mutta sen olisi voinut aloittaa aiemmin. Hän myöntää, että jälkikäteen ajateltuna Vapo ei aikanaan kuunnellut ympärillä olevia ihmisiä riittävän herkällä korvalla.

"Energiansäästötavoitteet ovat vaatimattomat"

Vaikka Matti Hilli ura on uransa aikana vaatinut valtiolta tukipakettia turpeen poltolle, häntä huolettaa energiavarojen tuhlaus ja valtion energiansäästötavoitteiden vaatimattomuus. Helpoiten lisäsäästö saataisiin laskemalla asuntojen lämpötiloja. Hilli uskoo, että tulevaisuudessa sähkön kuluttajat ymmärtävät entistä paremmin myös sähkön tuotannon haittavaikutukset.

Lähteet: YLE Keski-Suomi / Petteri Juuti