Kännykkäkoodit leviävät maailmalla

Vaasalaiseen Upcode-merkkiin on törmännyt maailmalla jo moni, mutta harvempi tuntee keksinnön alkuperän tai sen kaikki mahdollisuudet. Upcode on tiedonhallintajärjestelmä, joka näkyy yleisölle erikoisten viivakoodien muodossa. Upcode-luenta toimii kännykässä, jossa on kamera ja yhteys nettiin.

Vaasa

Koodien avulla käyttäjä pääsee käsiksi yksinkertaiseen lisätietoon, kuten bussiaikatauluihin. Toisaalta sillä voidaan myös jakaa tietoa.

Upcode-sovelluksia on tehty muun muassa opetukseen, terveydenhuoltoon ja sähköiseen kaupankäyntiin. Järjestelmä on käytössä muun muassa Vaasan kotihoidossa ja kokeiltavana myös poliisilla. Näiden työkalujen tarkoitus on isossa mittakaavassa tehostaa työtä sekä säästää aikaa ja rahaa.

Informaation hallinta on uusi öljy

Järjestelmää kehitetään pääosin Vaasassa, UPC-painotalon kainalossa. Upcoden bisnes ei kuitenkaan ole koodien painaminen, vaan tiedonhallinta.

- Mehän näemme että tämä on yksi tämän vuosituhannen merkittävimpiä yhteiskunnallisia keksintöjä. Esimerkki siitä, että informaation hallinta on uusi öljy, uskoo Upcoden toimitusjohtaja Sture Udd.

Kehittäjän usko konseptiin on vahva ja sen sovelluksista onkin saatu kiitosta maailmalta. Asiakkaita Upcodella on jo ympäri maailmaa. Koodia käytetään muun muassa ajokorteissa Argentiinassa.

Tulevaisuudessa tämä painoalaa uudistamaan luotu konsepti saattaa jopa mullistaa koko ict-alaa. Vaasassa halutaan kuitenkin pitää jalat lähellä maata.

- Tärkeintä on hoitaa tämä niinkuin on tähänkin asti hoidettu, Udd sanoo.

Lähteet: YLE Pohjanmaa