Muurahaiset mönkivät hiljalleen sisätiloihin

Kevään tullen luonto herää, valitettavasti myös tuholaiset aktivoituvat ja alkavat muuttaa sisätiloihin. Muurahaiset ovat kevään ykkösriesa - niistä voi selvitä kotikonsteinkin, mutta hankalammat tapaukset vaativat ammattiapua.

muurahaiset
Muurahaisia.
Muurahaispolku kiven päällä.YLE / Petra Ristola

Lumi alkaa pikkuhiljaa sulaa, nurmikko tulee esiin ja rairuoho kasvaa ikkunalaudalla. Varmoja kevään merkkejä ja iloisia sellaisia, mutta sitten on sellaisia keväänmerkkejä, joita ilmankin tulisi toimeen.

- Kevään tuholaisista muurahaiset ovat se ykkösriesa. Ampiaiset aktivoituvat vasta vähän myöhemmin. Yleisimmät ovat sokerimuurahainen, eli mauriainen, joka on se pieni ja musta muurahainen. Toinen on sitten hevosmuurahainen, joka on huomattavasti kookkaampi, kertoo Manu Backman Tuholaistorjunta Täystuhosta.

Sokerimuurahainen ei aiheuta talon rakenteille vahinkoa, mutta on muuten ikävä seuralainen, sillä se pyrkii pääsemään käsiksi ruokatarpeisiin.

- Sokerimuurahaisen voi saada torjuttua ihan kotikonsteinkin. Kannattaa kokeilla ensi muurahaisrasioita, joiden teho muuten saattaa vaihdella hinnan mukaan. Näiden lisäksi on hyvä laittaa vaikka torjunta- tai karkotesumutinta. Mikäli nämä keinot eivät tepsi, on syytä kutsua ammattilainen hätiin, kehottaa Backman.

Isompi hevosmuurahainen onkin sitten hankalampi tapaus, josta ei tahdo päästä kotikonstein.

- Tavallisille kuluttajille myytävät torjunta-aineet eivät yleensä tepsi hevosmuurahaisiin, vaan silloin on yleensä syytä kutsua ammattilainen paikalle. Hevosmuurahaiset saattavat vahingoittaa myös puurakenteita, joten apua kannattaa kutsua mahdollisimman nopeasti, painottaa Backman.

- Hevosmuurahaisten pesä saattaa sijaita melko syvällä talon rakenteissa ja pääasiallinen torjuntakeino on silloin se, että torjunta-ainetta sumutetaan kaikille muurahaisten reiteille, mikä tuhoaa sitten pesänkin.

- Asukkaat joutuvat muutamaksi tunniksi evakkoon, minkä jälkeen myrkky ei enää aiheuta vaaraa terveydelle – myös lemmikit voi tuoda huoletta kotiin. Aineen teho kestää jopa useita kuukausia, joten muurahaisista päästään varmasti eroon, vakuuttaa Backman.

Lähteet: YLE Lahti