Al-Anon antoi uuden elämän

Al-Anon ryhmät tarjoavat apua ja tukea alkoholiongelmaisten läheisille. Tällaisesta ryhmästä sai apua ja aivan uuden elämän Pirjo (nimi muutettu), joka on alkoholistivanhempien lapsi ja ollut myös naimisissa juovan miehen kanssa.

Al-anon

Pirjo lähti hakemaan apua omaan hätäänsä ja ahdistukseensa nelisen vuotta sitten. Hän on kiitollinen siitä, että ystävä kertoi hänelle tällaisen ryhmän olemassaolosta.

-Tuskailin elämäni kanssa ja lopulta uskalsin astua kynnyksen yli pitkällisen harkinnan jälkeen. Se oli parasta, mitä minulle on tapahtunut, sanoo Pirjo.

Alkoholismi ja juovat ihmiset ovat olleet aina mukana Pirjon elämässä. Molemmat vanhemmat olivat alkoholisteja. Aikuisena hän meni naimisiin juovan miehen kanssa ja tälllä hetkellä hän on huolissaan ystävättärensä alkoholinkäytöstä.

-Melkein kaikilla on lähellään ihminen, jonka juomisesta on huolissaan. Alkoholismia sairautena minun on ollut vaikea hyväksyä. Järjellä sen ymmärtää, mutta tunnetasolla se on vaikeampaa. Erityisesti vanhempien juomista on vaikea hyväksyä. Miehestä voi aina erota, mutta vanhemmistaan ei, kertoo Pirjo.

Onko tämä minua varten?

Pirjo kertoo tarvitsevansa vielä monen asian käsittelyyn ryhmän apua ja tukea. Alussa hänellä oli sellainen tunne, että kuuluuko hän tähänkään ryhmään.

-Kun tulin tänne, mietin, että onko tämä minua varten. Saanko minä olla täällä ja kuulunko minä tänne. Nyt on ihan selvää, että minä olen tätä kautta saanut oman elämän. Nyt osaan nauttia elämästä tässä ja nyt. Voin suositella tällaista ryhmää lämpimästi, sanoo Pirjo.

Al-Anon toiminnan periaatteena ovat vapaaehtoisuus, nimettömyys ja luottamuksellisuus. Jäsenyyden ainoa edellytys on perheenjäsenen tai ystävän alkoholiongelma.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala