Hyppää sisältöön

Lappeenrantalaismarmeladeja kuninkaallisiin häihin

Huhtikuun lopulla Ison-Britannian prinssi Williamin ja Kate Middletonin häissä on mukana ripaus suomalaisuutta. Fazer Makeisten Lappeenrannan tehtailta lähtee häälahjaksi 12 rasiaa tuoreita Finlandia-marmeladeja. Samoja marmeladeja Fazer lähetti jo vuonna 1902 Edvard VII:n kruunajaisiin.

- Kuninkaallisten herkkua, niin kuin kuvastakin näkyy, Pihlajärvi sanoo. Kuva: YLE Etelä-Karjala

Lappeenrannan Fazerin tehtaan työntekijöillä on aihetta ylpeyteen. Ei sitä joka päivä tehdä makeisia kuninkaallisille.

- Kyllä siinä nousee rinta rottingille kun pääsee tekemään näin hienoa lahjaa. Sitä tekee sydämellä, hehkuttaa tehtaan tuotantoassistentti Joni Pihlajärvi.

Prinssi Williamin ja Kate Middletonin lahjamarmeladit valmistettiin huolella kaksi viikkoa sitten. Ne lähtevät kohti saarivaltiota ensi maanantaina.

- Tuoretta tavaraa. Ne on tehty käsityöllä ja tarkastettu, että on priimaa. Terveisiä Lappeenrannasta, Pihlajärvi huikkaa.

Sata vuotta vanha tuote

Finlandia-marmeladeja on lähetetty kuninkaallisille aiemminkin. Samoja marmeladeja Fazer lähetti Englannin kuningas Edvard VII:n kruunajaisiin vuonna 1902.

- Tuote on yli sata vuotta vanha. Kuninkaallisille menee kuitenkin ihan samoja kuulia kuin mitä löytyy meidän kaupoista, Pihlajärvi kertoo.

Marmeladin valmistamiseen menee aikaa yhden työpäivän verran.

- Keittovaiheeseen 40 minuuttia, sitten valetaan ja ylösotetaan. Tuotetta pitää myös jäähdyttää ennen kuin sen voi laittaa suuhun. Kahdeksassa tunnissa lähtövalmiina.

Kuninkaallisille lähtee monen makuista marmeladia. Lahjapaketista löytyy aprikoosin, mustaherukan, sitruunan, mansikan ja päärynän makuista herkkua.

- Tämän jälkeen he tietävät, miltä Suomi maistuu, toteaa Pihlajärvi ylpeänä.