Silkkikutomo muuttui KirppuTehtaaksi

Ensi viikon tiistaina Finlaysonin tehdaskiinteistöön Ikaalisiin avataan uusi kirpputori, joka kantaa nimeä KirppuTehdas. Koska kyseessä on vanha tehdasrakennus, on liiketilaakin tarjolla reilusti tavallista enemmän.

Kirpputorit ja myyjäiset
Tom Kahila nojaa myyntitiskiin.
Ikaalisten KirppuTehtaan puuhamies Tom Kahila.YLE / Teija Valkeinen

KirppuTehtaan käytössä tulee olemaan yli 5 000 neliötä, johon mahtuu sekä itsepalveluosasto että viikonloppuisin toimiva myyntipöytäalue. Tekijät markkinoivatkin KirppuTehdasta mahtipontisesti Euroopan suurimpana ympärivuotisena kirpputorina.

- Ei ole löytynyt vastaavanlaista, sanoo paikan puuhamies Tom Kahila Toki tietysti on erilaisia tapahtumakirppiksiä, jotka todennäköisesti ovat isompia, mutta seitsemänä päivänä viikossa avoinna olevien joukossa olemme varmasti suurimpia.

Valtavan tarjonnan keskellä asiointia ja haluamansa tavaran löytämistä on helpotettu jakamalla alue osastoihin

- Heti kun asiakas astuu sisään esillä on uutta tavaraa. Sen jälkeen on yli 400 asiakkaiden myyntipaikkaa.

Runsas tila mahdollistaa sen, ettei myyjiä ole tarvinnut sijoittaa ahtaasti, vaan jokaisella on mahdollisuus saada hyvin tavaroitaan esille. Myös käytävätilaa on runsaasti, joten käytävillä mahtuu liikkumaan myös ostoskärryillä.

Nykyään suuri on kaunista

Finlaysonin vanhassa tehtaassa tehdään vielä viimeisiä valmistelutöitä. Suuruudessaan KirppuTehdas on verrattavissa suuriin kauppakeskuksiin.

- Suuruudessa on puolensa, niin hyvät kuin huonotkin, sanoo Kahila. Me olemme tietysti yrittäneet miettiä niitä positiivisia puolia. Tällä palvelukonseptilla me toivomme, että saisimme houkuteltua asiakkaita myös kauempaa. Jos olisimme saman kokoinen kuin muutkin, ei meillä olisi kaupallista lisäarvoa.

Kahila ei epäile pientenkään paikkojen vetovoimaisuutta, mutta uskoo nykysuuntauksen edellyttävän isoja keskittymiä.

Mahdollisuus jättimäisen kirpputorin perustamiselle tuli Tom Kahilan mukaan sattumalta.

- Tyhjillään olleen Finleysonin vanhan silkkikutomon omistajat olivat meihin yhteydessä ja aloimme pohtia käyttöä rakennukselle. Paikkanahan tämä on ihan fantastinen, joten olisi ollut sääli lyödä koko rakennus maan tasalle.

Silkkikutomolla on suurta tunnearvoa ikaalislaisille, sillä se on työllistänyt alueella väkeä runsaasti.

- Jo remonttia suunnitellessamme päätimme, että pyrimme säilyttämään vanhan rakennuksen henkeä, vaikka tietysti uudistimmekin täällä paljon

Kirpputorin piti avautua jo viime syksynä, mutta matkan varrella on tullut erilaisia viivästyksiä. Yksi viivästyksen syy oli rakennuksen liiketilaksi muuttamisen edellyttävä kaavamuutos, jossa kului puoli vuotta.

Kirpputoritkin nousukiidossa

Aikaisempina vuosina kirpputorilla myytävä tavara ei välttämättä ollut kovin hyvälaatuista, mutta nykyään kirpputoreilla kiertää parempaa tavaraa, mm. hyväkuntoisia lastenvaatteita on paljon tarjolla.

KirppuTehtaan pyörittämisestä vastaava Tom Kahila kiertää itse ahkerasti myös muilla kirpputoreilla.

- Etelä-Suomen kirpputorit olen yrittänyt kiertää kaikki ja myös Keski-Euroopassa on tullut kierreltyä toreja.

Kierrätystä on lisännyt Kahilan arvion mukaan muun muassa ihmisten huoli raaka-aineiden vähenemisestä maapallolla.

Lähteet: YLE Tampere