Lammas lähtee vilkkaasti lihatiskistä

Lampaan lihalla on yhä tarjontaa suurempi kysyntä. Tänä keväänä kotimaisen lampaanlihan kysyntää lisää se, että uusiseelantilaisen lampaan tuontimäärät ovat vähentyneet.

Lihakauppias Raimo Tapanimäki Kuva: YLE Marjukka Talvitie

Rovaniemeläinen lihakauppiaalla Raimo Tapaninmäellä on myynnissä merilappilaista karitsaa. Lihan saatavuudesta pääsiäiseen asti ei ole hänen kaupassaan mitään takuita.

- Me elämme aina sen erän mukaan, mitä olemme saaneet.

Tapaninmäen mukaan lampaanliha myydään nopeasti tiskistä ja kaikki osat käyvät kaupaksi.

- Silloin kun tiskissä on tuoretta lammasta niin kyllä oikeastaan kaikki osat menevät. Tietenkin lampaanviulu on ykkösjuttu ja kyljykset.

Tuoretta lammasta ei ole jatkuvasti tarjolla, minkä vuoksi monet ostavat ja pakastavat lihaa myös myöhempää käyttöä varten. Lisäksi kauppa ottaa tilauksia vastaan ja suuri osa lampaanlihasta menee etukäteistilaajille.

Hinta noussut

Lapissa on 127 lammastilaa, joissa syntyy vuosittain noin 12 000 karitsaa. Osa lampaanlihasta menee suoramyyntiin.

Lapin Ely-keskuksen toimistoinsinööri Osmo Saloniemi kertoo, että lampaan lihanhinta on noussut viime aikoina. Tuottajahinta on alle 1-vuotiaasta karitsasta noin 2-3 euroa kilolta, ilman taljaa. Karitsa painaa 15-22 kiloa.

Lihakauppias Tapaninmäki sanoo, että heillä lampaanlihaa myydään samalla hinnalla kuin vuosi aiemminkin. Lampaanviulu ja kyljykset maksavat 16,50 euroa kilolta.

Vanhat uuhet ovat niin rasvoittuneita että niiden kilohinta jää alle teurastuskustannusten. Vanhan lampaan teurastuksesta tuleekin lähinnä kuluja.

Saloniemen mukaan uusiseelantilaisen lampaan tuonti on vähentynyt mikä osaltaan lisää kotimaisen karitsanlihan myyntiä.

Tuki muuttui

Kotimaista lammasta on Salonimen mukaan perinteisesti saanut myyntiin vain vähän, koska vielä jokin aika sitten lampaankasvatus ei keskittynyt karitsointiin.

Maataloustukea muutettiin vasta viime vuonna niin, että uuhitukea saadakseen tilalla on oltava vastaava määrä karitsoita. Eli jos uuhia oli sata, karitsoita pitää olla sata jotta jokaiselle uuhelle saa tukea.

Yksi uuhi saa 1-4 karitsaa. Lisäksi siitoseläimiin on saanut investointitukea.