Joni Skiftesvik: Matkapahoinvoiva avaruuslentäjä

Juri Gagarin nousi avaruuteen ensimmäisenä ihmisenä maailmassa 50 vuotta sitten 12. huhtikuuta vuonna 1961. Lento kesti 108 minuuttia. Juri Gagarin vieraili heti seuraavana kesänä heinäkuussa Suomessa ja kävi myös Pohjois-Suomessa. Gagarinin juna pysähtyi pariksikymmeneksi minuutiksi myös Oulun asemalle, josta se jatkoi matkaansa Suomi-Neuvostoliitto -seuran ystävyysjuhlille Kemiin.

kulttuuri
Joni Skiftesvik
Yle

Oululainen kirjailija Joni Skiftesvik muistaa, että kaupunkilaiset olivat paikalla suurella joukolla katsomassa kosmonauttia. Juri Gagarin tuli hetkeksi vaunun portaille huiskuttelemaan kättään. Hän sai kukkakimpun, hänelle ojennettiin Oulu –kuvateos ja silloinen kaupunginjohtaja Arvo Heino piti hänelle sykähdyttävän puheen.

Lehtitietojen mukaan Gagarin oli aina hyvin välitön ja hauska, Skiftesvik sanoo.

- Kaikissa kuvissa hän muistaa hymyillä ja hän oli kuulemma hyvin välittömällä tuulella aamuisella asemalla. Hän myös kirjoitti lukuisia nimikirjoituksia.

Suurjuhla Kemissä

Myöhemmin päivällä Kemin Meripuistossa pidetyssä juhlassa kerrotaan olleen tuhansia osallistujia. Määrät vaihtelevat 7000:stä 15 000:een. 60-luvulla yleisötilaisuudet kiinnostivat ihmisiä. Käytiin urheilukilpailuissa ja paikkakunnalla vierailevat julkisuuden henkilöt herättivät kovasti mielenkiintoa, Skiftesvik muistelee.

- Itse en tullut Martinniemestä Oulun rautatieasemalle. Saattaa olla, että jos olisin tiennyt junan pysähtyvän, niin olisin tullut katsomaan. Olinhan suuri Juri Gagarin -fani. Martinniemessä oli ilmoituksia bussikyydeistä Kemiin Suomi-Neuvostoliitto –seuran ystävyysjuhlille ja näin monet pääsivät avaruuslentäjää katsomaan, Skiftesvik muistelee.

- Se on minua aika paljon harmittanut etten itse päässyt katsomaan yhtä suurimmista suosikkihenkilöistäni, kirjailija harmittelee.

Gagarin kinoksessa

Joni Skiftesvik viittaa novellissaan Gagarin kinoksessa Juri Gagariniin. Novellissa koulupoika vie kotiinsa hankeen sammuneen venäläismiehen, jonka hän uskoo olevan avaruuslentäjä - kosmonautti. Pojan mummokin ounastelee, että vieras saattaa olla juuri Gagarin. Novelliin liittyy oma tarinansa, Skiftesvik kertoo.

- Olin vuonna 1988 käymässä Moskovassa, jolloin muuan moskovalainen näyttelijä ajelutti meitä ympäri kaupunkia ja yhtäkkiä hän pysäytti autonsa Gagarinin patsaalle. Patsas puhutteli minua syvästi ja saattaa olla, että siinä kypsyi ensimmäisen kerran ajatus Gagarinista kirjoittamisesta.

Joni Skiftesvikille avaruuslento oli 60-luvun alussa ennenkuulumatonta ja uskomatonta. Siihen aikaan poikien suosikit olivat yleensä urheilijoita. Raskaan sarjan nyrkkeilijät Floyd Pattersson ja Ingemar Johansson olivat suosikkeja, mutta kyllä Juri Gagarin ampaisi kaikkien ohitse.

- Tarina kertoo, että Turussa autolla ajettaessa Gagarin käski pysäyttää ja sanoi, että hänellä on matkapahoinvointia. Avaruuslentäjällä oli taipumusta matkapahoinvointiin. Se jos jokin tekee Gagarinista ihmisen, Skiftesvik kertoo.

Lähteet: YLE Oulu