Paperittomien tarinat näyttämölle Porissa

Porilainen Rakastajat-teatteri tuo teatterin lavalle kotimaisena kantaesityksenä Euroopassa elävistä siirtolaisista kertovan Paperittomat-näytelmän. Paperittomat antaa äänen Euroopassa eläville siirtolaisille, joilta puuttuu pysyvä oleskelulupa. Esitys on saanut kimmokkeen Katja Tähjän valokuvaamien ja Kaisa Viitasen haastattelemien siirtolaisten tarinoista, jotka on julkaistu Paperittomat-kirjana.

kulttuuri
Paperittomat-näytelmän ohjaaja Elina Izarra Ollikainen.
Paperittomat-näytelmän käsikirjoittaja ja ohjaaja Elina Izarra Ollikainen.Pertti Pitkonen / YLE

Euroopassa elää ja työskentelee Suomen väkiluvun verran siirtolaisia, joilta puuttuu pysyvä oleskelulupa. Heidän joukossaan on rauhaa etsiviä turvapaikanhakijoita, mutta myös rakkauden tai opiskelupaikan perässä Eurooppaan tulleita. Paperittomat kertoo näiden ihmisten elämästä ja siitä, miltä tuntuu elää lainsuojattomana.

- Halusin antaa Paperittomat-kirjan henkilöille äänen näyttämöllä. Näytelmä välittää mielestäni kirjan tunnelmaa. Kirjassa on enemmän faktaa. Näytelmä ja kirja ovat pari, joka tukee toisiaaan, kertoo näytelmän käsikirjoittanut ja ohjannut Elina Izarra Ollikainen.

Kolme tarinaa

Kirjaan on haastateltu 21 siirtolaista, näytelmässä keskitytään kolmeen henkilöön. Yksi heistä on äitinsä tappamisen nähnyt lapsisotilas, joka pakeni poliisia seitsemän vuotta.

- Olen itkenyt kotona kirjaa lukiessani, miten lohduttomassa tilanteessa monet paperittomat elävät, kertoo näyttelijä Miia Lindström Rakastajat-teatterista.

Ollikainen kertoo, että koskettavimpia tarinoita ovat, kun äiti yrittää vimmatusti suojata lastaan tai raskaana oleva nainen piilottelee kellarissa.

- Paperittomat lapset ovat haavoittuvassa asemassa. He ovat myös eri asemassa eri Euroopan maissa. Suomessa esimerkiksi on rehtorista kiinni, saavatko paperittomat käydä koulua. Onneksi on rehtoreita, jotka antavat käydä.

Oikeus omaan elämään

Ollikaisen mukaan näytelmä kertoo vapauden kaipuusta ja siitä, miten ihmisoikeuksia loukataan. Lindström toivoo, että näytelmä avaa ihmisten silmiä.

- Ihmisillä ei ole tarpeeksi tietoa maahanmuuttopolitiikasta ja siitä, minkälaisissa oloissa ihmiset joutuvat elämään. Kun ei tiedetä, aletaan pelätä, toteaa Lindström.

Paperittomat-näytelmän Suomen kantaesitys on 15. huhtikuuta Rakastajat-teatterin Hilkka-salissa Porissa. Näyttämöllä nähdään Kari Hevossaari, Miia Lindström ja Angelika Meusel.

Lähteet: YLE Satakunta