Halonen jälleen huolissaan eriarvoisuudesta

Presidentti Tarja Halonen on julistanut eduskunnan työn tällä vaalikaudella päättyneeksi. Juhlallisissa päättäjäisissä presidentti palasi jälleen huoleensa eriarvoisuuden lisääntymisestä. Halonen toivoi, että vaaleissa ja vaalien jälkeen palataan eriarvoisuuden vähentämiseen.

talous
Presidentti Tarja Halonen puhuu eduskunnalle sen päättäjäisissä 12. huhtikuuta 2011.
Presidentti Tarja Halonen haluaa nostaa eriarvoistumisen vaalikeskusteluun. Halonen sanoi vaalikauden päättäjäisissä eduskunnassa, että kasvava eriarvoisuus loukkaa ihmisten käsitystä oikeudenmukaisuudesta.

Halosen mukaan suurin osa suomalaisista pitää tuloerojen kasvua epätoivottavana ja toivoo niiden tasaamista.

- Pitkäaikaistyöttömyys on nousussa. Ihmisten kasvava eriarvoisuus näkyy elämän eri puolilla: lasten ja nuorten elämässä, vanhustenhuollossa, terveyserojen kasvussa. Tämä loukkaa ihmisten käsitystä oikeudenmukaisesta kohtelusta. Säällinen työ on paras tae köyhyyden poistamiseksi ja hyvän arjen turvaamiseksi. Myös yhteiskunnan sosiaalisten turvaverkkojen on oltava kunnossa, Halonen sanoi.

Niinistö tulkitsi eduskunnan vallan kasvaneen

Eduskunnan puhemies Sauli Niinistö (kok.) tulkitsi puheessaan vanhan eduskunnan hyväksymän perustuslakimuutoksen lisäävän eduskunnan valtaa. Perustuslakimuutos pitää hyväksyä vielä uudessa eduskunnassa, jotta muutos tulisi voimaan.

Tähän asti keskustelu perustuslakimuutoksesta on korostanut parlamentarismin vahvistumista. Useimmissa tulkinnoissa on todettu eduskunnan tukea saavan hallituksen aseman vahvistuneen suhteessa presidenttiin.

- Lähellä on ajatus, että eduskunta otti askeleen ulkopolitiikan johtamisen suuntaan. Se on sinänsä soveliasta ylimmälle valtionmahdille, pohti Sauli Niinistö puheessaan.

Jos hallitus ja presidentti ovat jostain syystä erimielisiä ulkopolitiikasta, ratkaisijaksi nousee eduskunnan suuri sali.

- Siinä vahvistui eduskunta itse sekä suhteessa valtioneuvostoon, että presidenttiin, arvioi puhemies Niinistö.

Nihkeästi perustuslakiuudistukseen suhtautunut presidentti Tarja Halonen oli lyhytsanainen perustuslakimuutoksesta. Halonen tyytyi toivomaan, että eduskunnan täysistunnon rooli ratkaisijana toisi mukanaan lisää harkintaa ja avoimuutta päätöksentekoon.

- Lisäisi siis sovintoa, Halonen toivoi.

Kriisirahastopäätös lisäsi eduskunnan valtaa suhteessa hallitukseen

Sama eduskunnan valtaa korostava piirre tulee Niinistön mukaan esiin tavasta, jolla Suomessa päätetään Euroopan väliaikaisen kriisirahaston takauksiin osallistumisesta. Vaikka takauksiin osallistumisesta on puitelaki, lisäksi tarvitaan jokaiseen takauspäätökseen erikseen vielä eduskunnan suuren salin hyväksyntä.

- Rajoittamalla valtioneuvoston toimeenpanovaltaa eduskunta vahvisti asemaansa suhteessa valtioneuvostoon. Sekin on sinänsä soveliasta ylimmälle valtionmahdille, totesi Niinistö.

- Valtaoikeuskeskustelua tullaan varmasti edelleen jatkamaan. Edellä kuvatut esimerkit viittaavat siihen suuntaan, ettei keskustelu jatkossa rajoitukaan enää presidentin ja pääministerin keskinäisiin valtaoikeuksiin. Mukaan näyttää tulevan myös eduskunnan asema itsenäisenä toimijana eikä pelkästään parlamentaarisen katteen haltijana. Se olisi hyvin soveliasta ylimmälle valtionmahdille päätti Niinistö arvionsa perustuslakimuutoksesta.

Vaalikauden päättäjäispäivän illaksi kansanedustajille on luvassa Täällä Pohjantähden alla 2011 -esitys Kansallisteatterin tilausnäytöksessä.

Eduskunnan jättää vapaaehtoisesti liki 40 kansanedustajaa. Seuraava eduskunta valitaan vaaleilla ensi sunnuntaina 17. huhtikuuta.

Uusi eduskunta kokoontuu keskiviikkona 27. huhtikuuta. Valtiopäivien avajaisia vietetään torstaina 28. huhtikuuta.

Lähteet: YLE Uutiset / Ari Hakahuhta