Kyselyt: Asuntosesonki alkaa rauhallisesti

Asuntokaupan sesonki alkaa tänä vuonna melko maltillisissa merkeissä, ilmenee tuoreista asuntobarometreista. Asuntojen hintojen uskotaan nousevan jonkin verran, mutta ostajien hintatietoisuus ja korkotason nousu hillitsevät markkinaa.

talous
Uudehko kerrostalo.
Lainakorkojen kallistuminen jäähdyttää asuntomarkkinoita. Kiinteistövälittäjät arvioivat, että hinnat jatkavat silti maltillista nousua. Lainakorkojen ennustetaan lähestyvän neljää prosenttia ensi vuoden lopussa.

Sekä Sampo Pankin Kiinteistömaailma että OP Pohjola -ryhmä kertoivat tänään tiistaina näkemyksensä alkavasta asuntokauppasesongista.

Kiinteistömaailma mittaa asuntokaupan näkymiä noin 500:lle välittäjälleen tekemällä kyselyllä. Sen mukaan asuntojen hinnat nousevat kolme, neljä prosenttia, ja kauppojen määräkin hivenen lähimmän puolen vuoden aikana.

Toimitusjohtaja Tommi Rytkönen pitää maltillisia näkemyksiä varsin sopivina yleiseen taloustilanteeseen.

- Jos korkotaso olisi jatkunut prosentin tuntumassa,niin hyvä työllisyyskehitys olisi voinut aiheuttaa hintojen voimakkaan nousun. Sillä tuppaa olemaan korjausliikkeensä jossain vaiheessa, Rytkönen sanoo.

Myös hintatietoisuus asuntokaupassa on lisääntynyt. Se on lisännyt harkintaa ja siten venyttänyt myyntiaikoja, mutta on siltikin toimitusjohtaja Rytkösen mukaan vain hyvä asia.

- Ihmisillä on ollut saatavissa entistä paremmin tietoa toteutuneista kauppahinnoista esimerkiksi verkon kautta. Se vain lisää valveutuneisuutta.

OP Pohjolan asuntobarometrin perusjoukkona on 2 000 tavallista kansalaista. Myös he uskovat asuntojen hintojen nousevan jonkin verran. Asuntokaupoille aikoo ryhtyä hieman viime kevättä suurempi joukko, vaikka korot ovat nousussa. Pääekonomisti Reijo Heiskanen ei heitä toppuuttele.

- Vasta sitten, jos korot nousevat vielä merkittävämmin, se alkaa olla selvemmin hidastava tekijä. Tämä on aika normaalia kehitystä ja varmasti aika ennakoitua, Heiskanen uskoo.

OP Pohjola kysyi myös kansalaisten mielipidettä asuntolainan korkovähennyksen poistamiseen verotuksessa. Suurin osa haluaa pitää sen ennallaan, mutta - ehkä vähän yllättäenkin - ensiasunnon ostajista reilu neljännes oli valmis myös luopumaan tästä lähes ikimuistoisesta vähennnysoikeudesta.

- Selkeästi ihmisillä painaa enemmän tarpeet vaikka uuden lisätilan hankkimiseen kuin se korkovähennys, Heiskanen analysoi tulosta.

OP-Pohjolan kysely oli tehty helmi-maaliskuussa, Kiinteistömaailman kysely hieman myöhemmin eli maalis-huhtikuussa.

Lähteet: YLE uutiset