ARS 11 esittelee Afrikan taiteen monimuotoisuuden

Perjantaina avautuva ARS 11 -näyttely käsittelee Afrikkaa nykytaiteesssa. Helsingin nykytaiteenmuseo Kiasmaan kootun näyttelyn teemat ovat ajankohtaisia ja käsittelevät muun muassa pakolaisuutta, ympäristöongelmia ja urbaania elämää.

kuvataide
Ars 11 näyttelyn teoksia taidemuseo Kiasmassa.
YLE
Ars 11 näyttelyn teoksia taidemuseo Kiasmassa.
Kahdeksas nykytaiteen näyttely ARS 11 avautuu yleisölle perjantaina Kiasmassa. Nykytaiteen museo täyttyy taideteoksista, joista jokainen liittyy jollakin tavalla Afrikkaan. 50 vuotta täyttävä katselmus levittäytyy myös yhdeksälle paikkakunnalle Helsingin ulkopuolella.

ARS 11 -näyttelyn teosten kautta muotoutuu monipuolinen ja jopa ristiriitainen kuva Afrikasta: uskonnot ja materialismi, perinteet ja länsimainen urbaani elämä. Esillä on 300 teosta 30 taiteilijalta, joista suurin osa on afrikkalaisia, mutta myös mantereen ulkopuolella asuvia.

Afrikkaan keskittyvän näyttelyn idean kehitteli Kiasman entinen johtaja Berndt Arell.

- ARS-näyttelyn tarkoituksena on esitellä aina jotain uutta ja yllättävää, mutta se ei ole niin helppoa kuin joskus 60-luvulla. Afrikkaan liittyvä nykytaide voi kuitenkin antaa ajattelemisen aihetta länsimaiselle katsojalle, Berndt Arell sanoo.

Uusia näkökulmia Afrikkaan

Nigerialaissyntyinen mutta Yhdysvalloissa asuva Odili Donald Odita on tehnyt Kiasman ylimpään kerrokseen värikkäistä kiiloista koostuvan maalauksen.

Hänen käyttämänsä värit tuovat mieleen Afrikan yltäkylläisen värimaailman, mutta hän kertoo inspiroituneensa Suomen puhkeavasta keväästä ja kontrastista juuri väistyneeseen pimeään kauteen.

Yhdysvalloissa ja maailmalla kovassa nosteessa oleva Odita arvelee, että afrikkalaisessa taiteessa kiinnostaa sen monipuolisuus ja yllätyksellisyys.

- Afrikkalainen nykytaide on jo vuosia ollut laadukasta, niin muodoltaan kuin älyllisestikin, Odita sanoo.

Afrikka on kaikkialla

Odili Donald Oditan mukaan ihmisillä on Afrikasta vain yksi näkökulma ja media näyttää maanosasta vain tiettyjä puolia. Tämän takia nyt nähtävä nykytaide voi esitellä aivan uusia näkökulmia Afrikkaan.

- Afrikka on kaikkialla. Se ei tarkoita vain jotain paikallista kaukaista kohdetta, vaan sillä on vaikutuksensa kaikkeen, Odita sanoo.

ARS 11 on kahdeksas ARS-näyttely. Samalla ARS-näyttelysarja täyttää 50 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi näyttelysarja laajenee Kiasman lisäksi Turun Logomoon sekä 11 satelliittinäyttelyyn eri puolille Suomea ja Tukholmaan.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Ville Vedenpää