Kevään kukat eivät säikähdä pikkupakkasia

Sipulikukkia voi jo viedä ulos ruukkuihin pihaa tai parveketta koristamaan. Esimerkiksi narsissit ja orvokit pärjäävät ulkona hyvin, vaikka yöllä olisi pari astetta pakkastakin.

narsissit
Haavikon puutarhan kasvihuoneessa kasvaa silmänruokaa.YLE / Kirsi Partanen

- Narsissit, orvokit, helmililjat, krookukset ja krysanteemit, Haavikon puutarhan puutarhuri Sinikka Toikka luettelee jo ulkona pärjääviä kukkia.

Esimerkiksi narsisseja saa jo päivittäistavarakaupoista, ja orvokkeja näkyy puutarhamyymälöissä. Narsisseja on monesti tarjolla useampaa eri kokoa.

- Itse suosin pienikukkaisia narsisseja. Ne kestävät paremmin kovia tuulia ja pientä pakkasta. Mutta nämä ovat makuasioita. Mielestäni pienikukkaisista tulee herttainen lopputulos kun niitä on monta, Toikka sanoo.

”Turpeen ja mullan yhdistelmä on paras”

Muutaman asteen pakkanen on kuitenkin puutarhuri Sinikka Toikan mukaan kasveille shokkihoitoa. Jos ruukkuja ei kanna yöksi sisään, tilannetta voi korjata myös muulla tavalla.

- Kannattaa varata kastelukannu helposti saataville. Aamulla lehteä hakiessa kun käy roiskaisemassa niille kylmää vettä niskaan, niin se on paras ensiapu, Toikka opastaa.

Kevään sipulikukkaset eivät Toikan mukaan ole nuukia multalaadun suhteen. Parhaaksi yhdistelmäksi hän nimeää kuitenkin mullan ja turpeen sekoituksen.

- Turve on hyvä, mutta kuivuu äkkiä, ja multa on hyvä, mutta se tiivistyy äkkiä ja pysyy pitkään märkänä. Siksi näiden yhdistelmä on kaikkein paras, Toikka sanoo.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Pyry Ojala