1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Japani nosti Fukushiman onnettomuuden Tshernobylin tasolle

Japani on nostanut Fukushiman onnettomuuden vakavuuden luokittelun samalle tasolle Tshernobylin onnettomuuden kanssa. Aiemmin Japani luokitteli onnettomuuden kansainvälisellä seitsenportaisella asteikolla viitoseksi. Nyt sekä Fukushiman että Tshernobylin onnettomuuden luokitus on vakavuusasteikon korkein eli seitsemän.

Ulkomaat
Lapsi ja vanhus Minamisanrikun evakuointikeskuksessa Japanissa
Dai Kurokawa / EPA

Uutistoimisto Kyodon mukaan syynä harkintaan ovat Fukushiman ydinvoimala-alueelta mitatut korkeat säteilytasot. Viranomaisten mukaan on vielä vaikeaa arvioida, kuinka paljon säteilyä on päässyt pakenemaan turmavoimalasta. Kansainvälinen ydinenergiajärjestö IAEA muistutti, että luokituksen nostaminen ei tarkoita Fukushiman turman olevan samankaltainen Tshernobylin tapauksen kanssa.

Tähän mennessä säteilyn määrä on kuitenkin vasta kymmenesosa Tshernobylin radioaktiivisesta säteilystä. Japanin viranomaisten mukaan onnettomuudet olivat myös erilaisia.

- Tshernobylissä oli akuutti räjähdys, joka aiheutti korkean säteilytason, ja 29 ihmistä kuoli sen vuoksi. Tämä ei ole tilanne Fukushimassa, sanoi Hidehiko Nishiyama Japanin ydinvoimaturvallisuusjärjestöstä.

Tshernobylissä reaktorit itse räjähtivät ja paljastuivat, mutta Fukushimassa vain reaktorirakennuksissa tapahtui vetyräjähdys, viranomaiset korostivat.

Säteilyvuotoa ei kokonaan tukittu

Luokitusta kuitenkin nostettiin ulos vuotaneiden säteilymäärien vuoksi. Säteilyä on levinnyt Fukushimasta sen ympäristön ilmaan, vihanneksiin, vesijohtoveteen ja meriveteen, ydinturvallisuusvirasto muistutti. Päätös tehtiin tarkastettujen mittaustulosten perusteella. Mittauksessa etsittiin muun muassa radioaktiivisia jodi-131 ja cesium-137 -isotooppeja.

Maailman terveysjärjestö WHO kuitenkin korosti, että luokituksen nosto ei tarkoita säteilyn aiheuttaman vaaran kasvaneen.

- Evakuointialueen ulkopuolella säteilystä aiheutuva riski terveydelle ei ole aiempaa suurempi, tiedottaja Gregory Hartl sanoi.

Japanin viranomaiset kertoivat tiistaina, että Fukushiman voimalan lähistöltä on löytynyt myös strontiumia. Alueella on aiemmin havaittu muun muassa radioaktiivista jodia, cesiumia ja plutoniumia.

Japanilaisviranomaisten mukaan säteilyn määrä saattaa lopulta jopa ylittää Tshernobylistä vuotaneen määrän.

- Säteilyvuoto ei ole loppunut kokonaan. Huolenamme on, että säteilymäärä saattaa lopulta ylittää Tshernobylin vuotomäärän, sanoi voimalayritys Tepcon edustaja.

Tshernobylin onnettomuus vuonna 1986 on historian toistaiseksi pahin ydinvoimaonnettomuus.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi