1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kilpailu kuntoilualalla kiristynyt

Kilpailu on kiristynyt tuntuvasti kuntoilubisneksessä. Suomen vanhimman kuntoilualan liikemerkin Finnbodyn omistava Fosdec Oy on asetettu maanantaina konkurssiin. Yksi syy 30 vuotta toimineen Finnbodyn vaikeuksiin löytyy liikuntasetelikilpailusta.

Kuva: Yle

Kuntosalien määrä lähti nousuun vuonna 2009, jolloin Suomessa perustettiin yli viisikymmentä salia. Samaan aikaan alkoivat 30 vuotta alalla toimineen Finnbodyn vaikeudet.

Yhdeksi syyksi toimitusjohtaja Matti Nieminen kertoo kiristyneen kilpailun liikuntasetelirintamalla. Finnbody ei muiden setelifirmojen tapaan tarjoa omilla lipuillaan mahdollisuutta kulttuuririentoihin.

Kuntoilualalla näyttää nyt siltä, että kuntokeskuksia paremmin menestyvät liikuntaseteliyritykset. Alan markkinajohtaja Smartumin edellisvuoden liikevaihto oli 50 miljoonaa euroa.

Myös Tyky-Kuntoseteliä kuusi vuotta myynyt Jukka Seikkula on tyytyväinen yrityksensä tulokseen. Hänen mukaansa liikuntaseteleiden suosio kielii työkulttuurin muutoksesta.

- Työntekijöiden hyvinvointi on nykyään selkeästi se viimeinen asia mistä aletaan karsia, kun aletaan karsia.

Yritysten työntekijöilleen tarjoamilla liikuntaseteleillä on myös kääntöpuolensa. Riitta Hämäläinen-Bister Suomen Kunto- ja terveysliikuntakeskusten yhdistyksestä on sitä mieltä, että kuntosaleja perustetaan nykyään liian heppoisin perustein. Muun muassa liikuntaseteleiden voimaan luotetaan liikaa.

- Oletetaan, että asiakkaat kävelevät ovista ja ikkunoista ilman, että tarvitsee markkinoida, kertoo Hämäläinen-Bister.

Konkurssiasetus ei vielä tule vaikuttamaan Finnbodyn toimintaan.