200-vuotiasta Franz Lisztia juhlitaan Weimarissa

Unkarilaisen säveltäjän ja pianistin Franz Lisztin syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 200 vuotta. Muusikon syntymän merkkivuotta juhlitaan myös saksalaisessa Weimarin kaupungissa, jossa säveltäjä asui kolmentoista vuoden ajan 1800-luvun puolivälissä.

Kuva Weimarissa sijaitsevan Franz Lisztin kotitalon musiikkisalista. Talo avattiin uudelleen yleisölle maaliskuussa 2011, sen jälkeen kun se oli kunnostettu täysin Lisztin syntymän 200-vuotisjuhlia varten. Kuva: Michael Reichel / EPA

Kun unkarilaissyntyinen Franz Liszt vuonna 1848 muutti saksalaiseen Weimarin kaupunkiin, hän oli pianistiuransa huipulla. Lisztiä juhlittiin eurooppalaisilla estradeilla ja hänen virtuoosimainen soitantansa sai yleisön suorastaan hurmostilaan.

Idylliseen Weimariin muutettuaan Franz Liszt jätti eurooppalaiset konserttisalit taakseen. Weimarin vuosinaan hän keskittyi kapellimestarin ja säveltäjän uraansa.

Mutta miksi aikansa kuuluisin pianistivirtuoosi asettui pieneen Weimariin, jossa ei ollut musiikkielämää juuri nimeksikään? Weimarin Franz Liszt -musiikkikorkeakoulun professorin Wolfram Huschken mukaan Liszt halusi rauhoittua.

- Liszt oli lopen kyllästynyt matkustamiseen ja etsi paikkaa, jossa hän pääsisi vihdoin rauhoittumaan. Weimar tuntui olevan hänelle sopiva paikka siihen. Weimarin puolesta puhui myös se, että hänellä oli hyvät suhteet sinne, sanoo Huschke.

Liszt halusi tehdä Weimarista musiikkikaupungin

Franz Liszt oli ennen Weimariin saapumistaan ollut lähes kymmenen vuoden pituisella konserttikiertueella ja kiertänyt Eurooppaa ristiin rastiin. Weimariin hän tuli Saksi-Weimarin suurruhtinaan Karl Alexanderin pyynnöstä.

- Weimar oli 1840-luvun lopulla pieni kaupunki. Mutta sillä oli merkittävä menneisyys saksalaisen kirjallisuuden keskuksena. Liszt halusi jatkaa tätä perinnettä musiikin alalla, kertoo Huschke.

Weimarin vaatimattomassa musiikkielämässä alkoi myös tapahtua kehitystä sen jälkeen kun Liszt oli aloittanut hovikapellimestarin tehtävässään. Berlioz'n ja Wagnerin teoksia esittäneestä weimarilaisorkesterista käytiin pian keskustelua myös Weimarin ulkopuolella. Ja Lisztin myötä Weimariin alkoi virrata jälleen myös muusikoita ja kirjailijoita.

Weimarin vuodet olivat täynnä työtä

Liszt asui Weimarissa kolmentoista vuoden ajan, aina vuoteen 1861 asti, ja hän palasi Weimariin myös myöhemmin useamman kerran. Weimarin vuosia pidetäänkin hänen säveltäjän uransa hedelmällisimpinä.

Weimarissa syntyivät muiden muassa tunnetut pianosonaatti h-mollissa, Faust-sinfonia ja unkarilaiset rapsodiat.

- Lisztin täytyi työskennellä hyvin nopeassa tahdissa, sillä Weimarin vuosina syntyi kaksi kolmasosaa koko hänen säveltuotannostaan, sanoo musiikkitieteilijä Wolfram Huschke.