Hosni Mubarak ja hänen poikansa pidätetty

Egyptin syyttäjäviranomaiset ovat pidättäneet syrjäytetyn presidentin Hosni Mubarakin ja hänen poikansa kuulusteluja varten. Pidätysaika on korkeintaan 15 päivää. Kuulustelut liittyvät epäiltyyn vallan väärinkäyttöön.

kansannousut
Hosni Mubarak
Hosni MubarakKhaled Elfiqi / EPA

Hosni Mubarakin pidätyksestä on päättänyt Egyptin yleinen syyttäjä. Pidätyksen tarkoituksena on selvittää, onko Mubarak syyllistynyt korruptioon, julkisten varojen väärinkäyttöön sekä vallan väärinkäyttöön oman edun tavoittelemiseksi.

Presidentin poikien osalta selvitetään, minkälainen rooli heillä oli Egyptin mielenosoitusten tukahduttamisyrityksissä. Heitä tentataan myös lahjusepäilyistä.

Mubarakin nuorempi poika Gamal oli vaikutusvaltainen hahmo maan johtavassa puolueessa ja häntä pidettiin Hosni-isänsä seuraajana. Vanhempi poika Alaa on toiminnut liikemiehenä.

Lukuisia Hosni Mubarakin hallinnon virkamiehiä on kuulusteltu vallankumousta edeltävän ajan väärinkäytöksistä. Mubarakin ja hänen poikiensa pidätys on kuitenkin uudenlainen askel. Monet egyptiläiset ovat pitäneet koko Mubarakin perhettä korruptoituneena.

Mubarakit otettiin kiinni perheen Sharm-el Sheikissä olevasta talosta. Kuulustetut pidetään läheisessä oikeustalossa.

Entisen presidentin kuulustelut jouduttiin tiistaina keskeyttämään. 82-vuotiaan Hosni Mubarakin kerrottiin saaneen sydänkohtauksen kesken kuulustelun. Mubarak on yhä sairaalassa ja hänen tilansa kerrotaan olevan epävakaa.

Pidätykset voidaan nähdä maata väliaikaisesti johtavan armeijan myönnytyksenä kansan vaatimuksiin. Perjantaina Kairon Tahrir-aukillle kokoontui satoja tuhansia ihmisiä. He olivat tyytymättömiä armeijan hallintoon ja vaativat myös entistä johtoa tilille väärinkäytöksistä.

Lähteet: AP, Reuters