1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Saastunut vesi ongelmana Fukushimassa

Japanissa Fukushiman turmavoimalassa suurimmaksi ongelmaksi on muodostunut säteilyn saastuttama jäähdytysvesi. Voimalan rakennusten kellareissa on noin 60 000 tonnia hätäjäähdytyksessä käytettyä vettä, joka täytyy siirtää pois. Pumppaustyö keskittyi keskiviikkona reaktorin numero kaksi turbiinirakennukseen.

Ulkomaat

Fukushiman voimalan omistava Tepco-yhtiö kertoi siirtävänsä pahasti saastunutta vettä tunneleista kondensointitilaan, jossa ydinvoimalan jäähdytyksessä syntyvä höyry normaalista muutetaan nestemäiseksi vedeksi. Veden pumppaminen pois kellarikerroksista on välttämätöntä, jotta voimalan normaali jäähdytysjärjestelmä saadaan korjattua.

Vesiongelma Fukushimassa johtuu hätäjäähdytyksessä käytetystä vedestä, jota on myös päässyt vuotamaan voimalan ulkopuolelle. Tepco kertoi tukkineensa pahasti saastuneen veden vuodon viime viikolla. Lievästi saastunutta vettä on jouduttu varastointipulan takia laskemaan mereen, mutta Tepco on toistaiseksi lopettanut tämän keinon käytön.

Jäähtyminen kestää kuukausia

Fukushiman voimaloiden jälkilämmön jäähdyttäminen voi kestää vielä kuukausia. Yhdysvaltojen ydinturvaviranomaisten mukaan onnistuminen riippuu pitkälti siitä, saadaanko voimalan normaali jäähdytysjärjestelmä korjattua. Amerikkalaisten mukaan tilanne voimalassa on hallinnassa, mutta ei vielä vakaa.

Japani nosti tiistaina Fukushiman turman sen aiheuttamien säteilypäästöjen takia ydinturma-asteikon korkeimpaan luokkaan. Aiemmin turma oli luokiteltu seitsenportaisella asteikolla tasolle viisi. Aiemmin tasolle seitsemän on luokiteltu vain Tshernobylin onnettomuus. Kabinettiministeri Yukio Edano myönsi keskiviikkona, että hallitus oli jo maaliskuun lopussa tietoinen siitä, että kyseessä oli mahdollisesti tason seitsemän turma. Luokituksen nosto suoritettiin kuitenkin vasta kun käytössä oli riittävän luotettavaa tietoa, Edano sanoi.

Lähteet: Reuters, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi