60-vuotias Marimekko kiinnostaa museoita

Suomalaisen designin lippulaiva Marimekko juhlii 60-vuotista historiaansa. Marimekko on niin suomalaiskansallinen tuote, että sen tuotteilla on arvoa myös museoille. Satakunnan Museostakin löytyy tuttua raitaa ja pallokuvioita. Marimekon asukokonaisuus museosta kuitenkin uupuu.

Marimekko
Marimekon lierihattu mallinuken päässä Satakunnan Museossa..
Marimekon lierihattu vuodelta 1966. Hattu on näytteillä Pori, kesä ja kamera -näyttelyssä Satakunnan Museossa.Pipsa Uutto / YLE

Satakunnan Museosta löytyy lähinnä Marimekon vaatteita, kuten tasaraita t-paitoja, pystyraitapaitoja, trikoovaatteita, lierihattuja ja jopa yksi kernitakki.

- Marimekko on niin suomalaiskansallinen tuote, että tottakai Satakunnan Museokin on kiinnostunut Marimekon tuotteista, kertoo museoassistentti Sari Kaarto.

Satakunnan Museolla ei kuitenkaan ole ollut varsinnaisia Marimekon tuotteiden keruusuunnitelmia eikä aiheesen liittyvää näyttelyä. Tosin parhaillaan Marimerkon turkoosinvihreä lierihattu on esillä 1960 -luvun Porista kertovassa kameranäyttelyssä. Tulossa on myös 1940-70 -lukujen muotia esittelevä näytös, mutta yhtään Marimekko - asukokonaisuutta ei ollut varastossa.

Tarina lisää arvoa

Marimekon vaatteet ja muut tuotteet ovat tulleet museolle yksityisiltä satakuntalaisilta lahjoituksina.

- Kaikki suomalainen design on arvokasta museolle. Ei esineiden tarvitse olla iankaikkisen vanhoja. Esineiden arvoa lisää, kun tiedämme, kenelle ne ovat kuuluneet ja koska. Tavaroihin liittyvät tarinat ovat tärkeitä.

Marimekko viettää syntymäpäiviä työn merkeissä yhdessä Euroopan muotimaailman mekassa eli Milanossa. Syntymäpäivän kunniaksi Marimekko kutsui fanejaan ideoimaan , mitä kaikkea Marimekon kankaista voisi tehdä.

Lähteet: YLE Satakunta