1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hiekkamyrsky

Kuopiolaiset odottavat jo hiekkamyrskyä

Kuopion keskustan hiekoitushiekat poistetaan pääsiäismaanantaina 25. huhtikuuta. Runsaslumisen talven vuoksi hiekkaa on jouduttu käyttämään paljon. Katuhiekka pölyää silmissä ja sen tuntee hengittäessä ilmaa. Katuja suolatttiin talvella, mikä hillitsi ilmanlaadun huononemista keväällä.

Hiekkamyrsky
Hiekoitushiekkaa kasassa tien reunassa
Yle / Juhani Forsman

Hiekkamyrsky alkaa toisena pääsiäispäivänä aamuneljältä. Hiekkaa poistetaan kahdessa vuorossa myöhään yöhön saakka. Autojen tulee olla pois kaduilta. Ne voi parkkeerata rännikujille. Parkkisakkoja ei näissä tapauksissa tule.

Runsaslumisen talven takia hiekoitusta on pitänyt tehdä enemmän. Katupölyn määrä kismittää kaupunkilaisia, mutta hiekoituksen vähentäminen talvella lisää kaupungin kuluja korvauspuolella ja myös liukkauden riski kaupungin kaduilla kasvaisi.

Puhdistusjärjestys säästä kiinni

Sääolosuhteet vaikuttavat siihen, missä järjestyksessä hiekat alueilta poistetaan. Yleensä keskustan alue jää viimeiseksi, koska siellä on enemmän lumisia ja jäisiä varjopaikkoja.

Lähiöiden kadut sulavat nopeammin. Tänä vuonna kaupungin johto linjasi, että tori puhdistetaan poikkeuksellisesti ennen varsinaista keskustan hiekkamyrskyä.

Ilmanlaatu on tähän aikaan vuodesta huonompi. Tämä haittaa varsinkin allergisista oireista kärsiviä ihmisiä. Tänä vuonna mittauslukemat eivät ole kivunneet kuitenkaan pilviin runsaslumisesta talvesta huolimatta.

Suolauksen lisääminen on vähentänyt pölyn määrää. Jos ihmisellä on vaikeaa hengenahdistusta, on suositeltavaa käyttää hengistyssuojia. Katuhiekka voi pölytä vielä hiekkamyrskyn jälkeenkin.

Lähteet: YLE Savo / Juhani Forsman