1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. biojätteet

Biohajoava pussi ei kelpaa enää Karanojalle

Bioetanolin valmistus tuo muutoksia erilliskerättävän biojätteen lajitteluun Hämeenlinnan ja Riihimäen seuduilla. Biojätteet on lajiteltava joko paperiin tai tavalliseen muovipussiin, sillä biohajoavat pussit eivät sovellu enää biojätteen käsittelyprosessiin, kertoo yhdyskuntajätehuollotoyhtiö Kiertokapula.

biojätteet
Biojäteroskakori
YLE / Häme

Energiayhtiö St1:n bioetanolia valmistava Bionolix-laitos Karanojan jätteidenkäsittelyalueella on päässyt täyteen vauhtiin. Laitos tuottaa Kiertokapulan erilliskeräämistä biojätteistä liikennepolttonesteen raaka-ainetta.

Jotta tuotantoprosessi olisi sujuva, on lajitteluohjeita jouduttu nyt muuttamaan.

Biojäte tuleekin pakata jatkossa paperiin tai aivan tavalliseen muovipussiin.

Kiertokapulan tiedotteen mukaan biohajoavat pussit eivät enää sovellu biojätteen käsittelyprosessiin, koska niitä ei pystytä repimään, keräämään prosessista pois ja hyödyntämään energiantuotannossa.

Uudet lajitteluohjeet koskevat Kiertokapulan toimialuetta. Kanta-Hämeessä Kiertokapulaan tulee erilliskerättyä jätettä Hämeenlinnan ja Riihimäen seuduilta.

Multa ja pehmytpaperit sekajätteisiin

Multa ja haravointijätteet, lemmikkien ulosteet ja häkkien siivousjätteet eivät sovellu etanolin raaka-aineiksi, joten ne on lajiteltava kuiva- tai sekajätteisiin tai vietävä erilliseen vastaanottoon, muistutetaan Kiertokapulasta.

Myös kananmunan kennot ja pehmytpaperit, käsipyyhepaperit, lautas- ja nenäliinat tulee laittaa kuiva- tai sekajätteisiin.

Lähteet: YLE Häme

Lue seuraavaksi