Sananen – Vaaleista tummia

Kansan huulilla on aina jotain. Jos ei vaalikojun sinappi, niin sitten se puolalainen karamelli, se sama jota tarjottiin jo neljä vuotta sitten samasta kojusta. Jos halutaan että puolueen namista jää hyvä maku, niin miksi niitä ei voida etukäteen testata puoluetoimistossa. Kansan huulilla on myös kestävyysvaje ja taitettu indeksi. Haluatko tietää mitä ne todella tarkoittavat?

sinappi
Mikko Maasola mikrofoni kädessään.
YLE Keski-Suomi

Olen saanut tartunnan vaaleista. Aamulla kun ponkaan sängystä, mietin onko minulla kestävyysvaje vai peräti lopullisesti taitettu indeksi? Näistä ei ole suoranaisesti vihjailtu, mutta joskus mies osaa tehdä johtopäätöksiä sanattomista viesteistä. Juon kahvit ja rauhotun. Hemmottelen leivillä – vaaleilla. Avaan lehden. Mikä hitto noita kaikkia niin hymyilyttää? Ne ei suoranaisesti naura minulle ja tilanteelleni, mutta lähellä se on. Ikenet näkyy – ja elintaso. Kestävyysvaje? Puhelinluettelosta ei löydy Seksuaaliterveyden Keskusliiton numeroa.

Kestävyysvaje on kestämätön tilanne. Kaikki puoluejohtajat ovat samaa mieltä ja minä kallistun samaan suuntaan. Kallistun nopeasti ja vääjäämättömästi. Se jolla on hienoin kravatti yrittää lohduttaa, kuin paraskin Dr.Phil, että jatkuva kasvu on mahdollinen ja se poistaa kestävyysvajesurkuttelut. Itse päädyin jo armeijassa siihen, että jatkuva kasvu ei ole kaikin paikoin mahdollinen. Fysiikan lait tulevat vastaan, geenit voittavat rukoukset. Ja vaikka kasvu jatkuisi ilahduttavasti vielä muutaman vuoden (ja sentin), niin kestävyysvaje saattaa silti hiipiä Familon-täkin nurkasta keskelle rakkauden avolouhosta.

On miehiä joita on parjattu kotona vuosia ikävästä kestävyysvajeesta. Tämä vaikuttaa pahimmillaan niin, että uuttera veronmaksaja jättää aihion työstämisen kokonaan. Tarkoitan puolison työstämistä. Elämän käsikirjassa kääntyy iso lehti, kun työn sankari poistuu lopullisesti ”porauslautalta”.

On kestävyysvajetta muuallakin kuin sinisten sessioiden synagogassa. Hermojen kestävyysvaje on varsinkin lasten vanhemmilla jatkuva riesa. Hermot eivät kestä pesuhuoneessa, eivät keittiössä eivätkä eteisessä. Vaikka edellisenä iltana on kuoleman väsyneenä ja henkisillä mustelmilla päättänyt, että huomenna hermo pitää, niin taas se tulee – hermojen kestävyysvaje. Verenpaine käy ylähirressä, hetkeksi rakkauden ilmapiiri korvautuu tulikivillä ja katumus saapuu kuin pizza. Taas tuli huudettua lapselle naama anaalin punaisena kuin valmentaja kiekkoilijalle.

Kestävyysvajetta on ilmennyt isin (ihan ite) tekemissä mökin portaissa, halpahallin jääraapoissa ja anopin lahjaksi ostamissa sukissa. Kampauskaan ei ole kestänyt tuulessa, mutta päässä nyt on vajetta muutenkin niin monenlaista. Ranskalaisessa autossa kestävyysvaje on ominaisuus, rakastettava luonteenpiirre.

Valossa näkee surullisia hahmoja. Suomessa kulkee paljon ihmisiä joilta on taitettu indeksi. Joiltakin se on napsahtanut kaupan kassalla, kun pennit ovat pyörähtäneet reumaattisesta kädestä Nicorette-hyllyn alle. Toisilta indeksi on taittunut rusahtaen kasaan, kun postiluukusta on kilahtanut päätös omaishoidon tuen suuruudesta. Hernekeitto on palanut pohjaan, itku on pensselöinyt kasvojen uurteet kahteen kertaan puolihimmeällä akrylaatilla.

Sen näkee silmistä keneltä on taitettu indeksi lopullisesti. Toivoa ei ole annettu, eikä saatu. Kun ihmiselle tehdään selväksi, että häntä ei enää tarvita, valtio asentaa parkkivalot päälle. Taitetun indeksin tapauksissa ihminen on jo nyrjähtänyt ei toivottuun asentoon. Hänessä ei nähdä enää mahdollisuuksia.

Nyt rakennetaan hyvinvointivaltiota. Kohta valtio voi hyvin. Ihmisistä en ole varma. Numerot kasvavat, inhimillisyys surkastuu.

Lähteet: Maallikkosaarnaaja Maasola