Pikavippien ansat tutuksi nuorille

Simossa kerrottiin keskiviikkona nuorille tärkeistä elämänhallinnan asioista kuten palkkatuesta, työelämävalmennuksesta ja työharjoittelusta. Nuoret kuulivat tilaisuudessa myös pikavippien vaaroista.

pikaluotto
Nuoria kokoontui keskiviikkona Simon kunnantalolle kuulemaan asiaa elämästä ja toimeentulosta.Milla Alaraatikka

Kemin, Simon, Keminmaan ja Tervolan kuntien yhteinen velkaneuvoja Elvi Oikarinen kertoi nuorille pikavippien ansoista. Noin kymmenen prosenttia hänen asiakkaistaan on 18-25-vuotiaita.

- Pikavipit, kytkykaupat, puhelinliittymät, nettiliittymät, listaa Oikarinen nuorten velkahuolien syitä.

Pikavipit ovat kasvava ongelma, vaikka niiden kaupittelua on lainsäädännöllä rajattu. Vippeihin liittyvät usein myös mielenterveys- ja peliongelmat.

- Kyse on usein monenlaisista uuden ajan ongelmista. Markkinointi on muuttunut aina vain aggressiivisemmiksi ja tuotteet koukuttavimmiksi, kertoo Oikarinen.

Oppi tulee lopulta kantapään kautta

Nuorten neuvominen raha-asioissa on tärkeää. Oikarisen mielestä niiden tulisi olla koulujen opetusohjelmissa mahdollisimman varhain.

- Näyttää, että näistä asioista tulee aina vain isompi ongelma. Hyvät opettajat soluttavat opetukseen näitä asioita, mutta kantapään kautta kuitenkin nämä asiat loppujenlopuksi opitaan.

Pikavippien perintäkulut muodostavat usein suuren osan velasta. Se on yllätys jopa ammattilaiselle.

- Kun pari sataa euroa lainaa, niin 600-700 euroa voi joutua maksamaan, kertoo Oikarinen.

"Pikavipeistä ei ole hyötyä"

17-vuotias simolainen Jenni Heinikoski pitää infotilaisuutta hyödyllisenä. Keskiviikkona järjestetty tilaisuus houkutteli paikalle kuitenkin vain kourallisen nuoria.

- Olen kyllä sitä mieltä, että pikavippejä ei kannata ottaa. Niistä ei ole mitään hyötyä. Yritän kyllä mahdollisuuksien mukaan elää niin, että ei missään vaiheessa tule tarvetta pikavippeihin, sanoo Heinikoski.

Lähteet: YLE Perämeri