1. yle.fi
  2. Uutiset

Amnesty: Mali on humanitaarisen katastrofin partaalla

Länsiafrikkalainen Mali on humanitaarisen katastrofin partaalla, varoittaa Ihmisoikeusoikeusjärjestö Amnesty International. Ruoasta ja lääkkeistä on monilla alueilla uhkaava pula.

Ulkomaat

Amnesty vaatii, että avustusjärjestöt päästetään välittömästi auttamaan konfliktista kärsiviä siviilejä maan pohjoisosassa.

Tilannetta pahentaa se, että Amnestyn mukaan paikoin kaikki avustustyöhön varastoidut ruokatarvikkeet ja lääkkeet on varastettu.

Ryöstely on ollut laajamittaista tuaregikapinallisten valtaamissa Gaon, Kidalin ja Timbuktun kaupungeissa. Kaupungeissa on tehty Amnestyn mukaan julmuuksia; Ihmisiä on siepattu ja naisia raiskattu.

Kaupunkeihin ei saada toimitettua apua. Taisteluita on paennut arviolta noin 90 000 ihmistä.

Tuaregikapinalliset ovat vihjanneet tulitauosta, mutta tilanne maassa on hyvin epäselvä. Tuaregien rinalla taistelleiden islamistikapinallisten aikomuksista ei ole tietoa.

Malissa tehtiin sotilasvallankaappaus maaliskuussa, kun osa armeijan sotilasta oli tyytymättömiä resursseihinsa taistelussa kapinallisia vastaan. Vallankaappaus aiheutti sekasortoisen tilanteen, jota kapinalliset ovat hyödyntäneet valtaamalla uusia alueita.

Länsi-Afrikan maat pohtivat Malia vastaan asettamiensa pakotteiden poistamista Malin tilanteen helpottamiseksi.

Lähteet: AFP, Reuters, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi