Fukushiman katastrofi uhkaa tuoda lisälaskun Olkiluotoon

Fukushiman yhä vakavammaksi paljastuva onnettomuus on synkentänyt Ranskan valtiojohtoisen ydinvoimateollisuuden tulevaisuudennäkymiä. Olkiluotoon ydinvoimalaa rakentavan ranskalaisen Arevan vientinäkymät ovat heikentyneet selvästi. Muuttuvat turvallisuusvaatimukset voivat käydä kalliiksi myös Olkiluodossa.

Kuva: YLE

Ranskan suurimman taloussanomalehden Les Echosin ydinvoima-asiantuntija Thibaut Madelin pitää mahdollisena, että Olkiluotoon ja Ranskan Normandiaan nouseviin EPR-tyyppisiin reaktoreihin voi tulla Fukushiman seurauksena vielä lisälaskuja ja viivästystä.

Fukushiman turma sattui juuri, kun presidentti Nicolas Sarkozy oli myllertämässä koko Ranskan ydinvoimasektoria uuteen uskoon. Erityisesti Arevan EPR-reaktorin vientikampanja piti saada uuteen iskukuntoon.

- Ranskan ydinvoimatoimijat ovat kuin gallialainen kylä - ulos- ja sisältäkin päin näyttää siltä, että kaikki yrittävät kahmia valtaa itselleen, yleinen etu jää jalkoihin, Madelin kuvailee.

Valtataistelun keskelle tuli Fukushima, jonka takia vientinäkymät ovat kuihtuneet entisestään.

- Areva ja EDF ovat viime vuodet keskittyneet EPR-reaktorin ja ranskalaisen ydinvoimamallin vientiin. Nyt tämä on jäänyt taka-alalle. Enää ei ole kyse siitä, ostavatko muut maat EPR:n vai jonkin toisen reaktorin. Nyt kysytään, jatkuuko ydinvoiman rakentaminen ylipätäään, Madelin sanoo.

Ranskan säteilyturvaviranomaiset tarkastavat parhaillaan kaikkia maan ydinvoimaloita, Normadiaan rakenteilla oleva Olkiluoto-tyyppinen EPR-reaktori mukaan lukien.

- Muutoksia voi tulla diesel-generaattoreihin, jollaiset menivät epäkuntoon Fukushimassa. Myös käytetyn polttoaineen altaan rakennukseen saatetaan tehdä muutoksia. Nämä lisätyöt voisivat aiheuttaa Arevalle lisäkustannuksia. Tällaiset lisätyöt voivat tulla kyseeseen niin Ranskassa kuin Olkiluodossakin, Madelin arvioi.