1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Aamun lehdet

Poliitikkoja on sittenkin syytä kiittää hyvästä työstä.

Kotimaan uutiset
sanomalehdessä näkyviä sitaatteja

Yksi vaalitaistelun vaietuista aiheista on asuntopolitiikka, kirjoittaa Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun) . Asuminen ainakin pääkaupunkiseudulla on kallistunut kohtuuttomasti niin vuokra- kuin omistusasunnoissakin.

Valtion tukemien vuokra-asuntojen rakentaminen ei ole asuntorakentajia kiinnostanut, koska korot ovat joka tapauksessa niin alhaalla ettei valtion korkotuella ole merkitystä. Kauaskantoisempi syy vuokra-asumisen kallistumiseen on lehden mukaan yleishyödyllisten rakennuttajien omistuspohjan muuttuminen niin, että nyt nekin pyrkivät mahdollisimman hyvään tuottoon.

”Sodista toipuva ja vaurastuva Suomi ymmärsi kohtuuhintaisen asuntotuotannon merkityksen yhteiskuntarauhalle ja myös taloudelliselle kasvulle, mutta tänään tätä tavoitetta ei puolusta juuri kukaan.” Helsingin Sanomat vaatiikin uutta hallitusta takaamaan kohtuuhintaisten asuntojen tuotannon pääkaupunkiseudulla vaikkapa valtion tukemien vuokra-asuntojen käyttö- ja luovutusrajoituksia keventämällä.

Sirkusklovnin koulutus ei kannata

Tolkkua koulutustarjontaan peräänkuuluttaa Turun Sanomat. Turun ammatti-instituutissa on kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinnon opintoihin 48 opiskelijapaikkaa, mutta hakijoita oli vain 11.

”Siivous ei kiinnosta, kun tarjolla on mitä houkuttelevimpia työuria sirkuksen klovnista kauneushoitolan johtajaan.”

Turun Sanomat peesaa opetusministeri Henna Virkkusta, jonka mukaan on vastuutonta kouluttaa nuoria sellaisille aloille, joilla töitä ei ole. Opetushallituksen selvityksen mukaan esimerkiksi kulttuurialan aloituspaikkojen määrä pitäisi puolittaa. Sen sijaan Suomessa tarvittaisiin lähivuosina lisää esimerkiksi poliiseja, hammaslääkäreitä, sairaanhoitajia ja niitä siivoojia.

Ammatinvalintaan vaikuttaa mielikuva ja palkka ja meiltä puuttuu tuhansia hoitajia ja siivoojia pääasiassa alhaisen palkkatason takia, päättelee Turun Sanomat.

Syrjäytynyt nuori tarvitsee tukihenkilön

Suomen vakavin yhteiskunnallinen ongelma on pääministeri Mari Kiviniemen mukaan jo lapsuudessa alkava syrjäytyminen. Miksi tuhoisaa kehitystä ei saada pysäytetyksi, kysyy Iltalehti (siirryt toiseen palveluun) . Esimerkiksi Suomen psykologiliiton puheenjohtajan Tuomo Tikkasen mukaan joka kuudes 23-vuotias on kadonnut koulutuksen ja työelämän ulkopuolelle. Syrjäytymisvaarassa olevien 30 000:n nuoren lopullinen menettäminen maksaisi yhteiskunnalle vuosittain yli miljardi euroa ja tuottaisi vaikeasti mitattavissa olevaa inhimillistä kärsimystä.

”Poikkeuksellinen yhteiskunnallinen ongelma vaatii poikkeuksellisia toimenpiteitä”, Iltalehti kirjoittaa. Tanskassa nuoren on puolen vuoden työttömyyden jälkeen otettava vastaan joko työ- tai opiskelupaikka. Iltalehti ehdottaa Suomeen henkilökohtaista tukihenkilöä, joka ohjaisi nuoren vaikka kädestä pitäen kouluun tai töihin.

A-luokan maan ansioituneet poliitikot

Vaalien alla äänessä ovat olleet eniten ne, joiden mielestä asiat ovat Suomessa päin honkia, pahoittelee Suomenmaa, (siirryt toiseen palveluun) jonka sanoin Suomi tästä valittamisesta huolimatta kilpailee kansakuntien A-luokassa. Suomalainen koululaitos on esikuva kautta maailman, Newsweek -lehti valitsi Suomen maailman parhaaksi asuinmaaksi ja talousjulkaisu Forbes listasi meidät kolmanneksi onnellisimmaksi kansaksi.

”Ilman paljon parjattujen poliitikkojen hyvää työtä tätä menestystä ei olisi. Heille onkin syytä antaa myös tunnustusta eikä vain arvostelevaa ja kateellista pahansuopaisuutta.”

Suomenmaa kiittää kaikkia ahkeria suomalaisia, osaavia yrityksiä ja hyviä virkamiehiä, mutta sanoo että tärkeä osuus maan menestykseen on poliitikoilla, jotka ovat käyttäneet hyvin heille annettua valtaa.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi