Aamun kirjassa Annakaisa Iivarin Tyttöministeri

Iiris Luoto on pikkupaikkakunnan väritön, keski-ikäinen perheenäiti ja opettaja. Hän nousee yllättäen kansanedustajaksi ja tyttöministeriksi, kuten häntä perinteiset arvot -puolueessa (PERA) miehet kutsuvat. Tyttöministeri -romaani on herkullista ja osuvaa poliittista satiiria.

Aamu-tv
Annakaisa Iivari
Nadja Nowakin ja Seppo Puttosen vieraana Annakaisa Iivari, jonka esitteli uutuuskirjaansa Tyttöministeri.

Annakaisa Iivari työskentelee sosiaali- ja terveysministeriössä neuvottelevana virkamiehenä ja vaikuttaa tietävän mitä politiikan kulisseissa tapahtuu. Kirjan päähenkilö Iiris huomaa eduskuntaan päästyään, että eduskuntaryhmän järjestäytyminen on sovittu jo edellisen kauden aikana. Päätöksenteko on myös aikamoista juonittelua ja jatkuvaa valtataistelua omienkin keskuudessa. Poliittinen koneisto kokoustaa loputtomasti, mutta konkreettisin lopputulos on vain taksikuskien työllistyminen.

Iiris Luoto solahtaa poliitikkona nopeasti systeemiin. Hän oppii hallitsemaan julkisuuttaan ja virkakoneistoaan. Iiriksestä tulee itsepalveluministeri, koska peruspalveluministeriä ei enää tarvita, sillä uuden hallituksen mukaan ihmiset eivät enää tarvitse peruspalveluita.

Annakaisa Iivari piruilee osuvasti politiikan lehmänkaupoista ja yhteiskunnan peruspalvelujen alasajosta. Hän on kirjoittanut kerrassaan mainion satiirin siitä miten yhteisiä asioitamme hoidetaan.

Annakaisa Iivari (s.1966)

Juhannus italialaiseen tapaan (2010)

Tyttöministeri (2011)

Lähteet: YLE Uutiset / Seppo Puttonen ja Nadja Nowak