Dynamiittivarkaus voi sulkea räjähdevarastot

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus saattaa luopua räjähdysainevarastoistaan. Sitä harkitaan muun muassa Iissä huhtikuun aikana sattuneen dynamiittivarkauden vuoksi.

dynamiitti

Iissä sattunut poikkeuksellisen suuri dynamiittivarkaus on saanut Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen harkitsemaan räjähdysainevarastoistaan luopumista. Keskuksella on tällä hetkellä varasto räjähdysaineille sekä Iissä että maakunnan eteläpuolella.

ELY on tähän asti käyttänyt säilyttämiään räjähteitä jääpatojen torjuntaan. Rakennuttamisinsinööri Olli Utriaisen mukaan tehtävä saattaa poistua keskuksen harteilta jatkossa, eikä varastojen pitämiselle olisi enää senkään vuoksi perusteluja. Utriainen kertoo, että joissakin ELY-keskuksissa jääpatojen torjunta on jo siirretty yksityisten yritysten tehtäväksi.

- Sitä, säilyykö meillä tämä tehtävä, sekä sitä, kuka sen työn fyysisesti suorittaa, mikäli se säilyy, joudutaan nyt miettimään. On harkittava vakavasti, että onko lainkaan meidän tehtävämme säilyttää räjähdysaineita, rakennuttamisinsinööri sanoo.

Olli Utrianen ei vielä tässä vaiheessa tiedä, tuleeko Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukselle jatkoseuraamuksia Iin dynamiittivarkaudesta. Hän kuitenkin painottaa, että keskus on hoitanut räjähteiden varastoinnin asianmukaisesti, ja myös Turvatekniikan keskus Tukes on Iin räjähdysainevaraston tarkistanut.

Oulun poliisilaitoksen rikoskomisario Seppo Leinonen vahvistaa, ettei tutkinnoissa ole ainakaan toistaiseksi käynyt ilmi, että dynamiittia olisi säilötty ELY:n varastossa vastoin säännöksiä.

Varkaat ovat vieneet huhtikuun aikana ELY:n Iin varastosta yli 80 kiloa dynamiittia. Poliisi pitää anastetun dynamiitin määrää erittäin suurena. Dynamiittirosvot ovat edelleen karkuteillä. Rikoskomisario Leinosen mukaan poliisi ei ole saanut asiasta vielä merkittäviä vihjeitä.

Lähteet: YLE Oulu / Kirsi Karppinen