1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Nuorten päihteidenkäyttö kasvaa

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin lastensuojelu sai nuorten päihteiden käytöstä viime vuonna peräti neljänneksen enemmän ilmoituksia kuin aiemmin.

Terveys
Nuori nainen juo olutta.
Antti Karhunen / Yle

Nuorison päihteidenkäyttö on lisääntynyt entisestään. Alkoholin lisäksi myös asenteet huumeita kohtaan ovat muuttuneet myönteisemmiksi.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin lastensuojelu sai poliisilta viime vuonna peräti 600 ilmoitusta päihtyneistä nuorista. Määrä on kasvanut edellisvuodesta peräti neljänneksellä.

Vanhemmat kutsutaan päihdekeskusteluun

Lastensuojelulaki määrää poliisia ilmoittamaan päihtyneistä alaikäisistä lastensuojeluviranomaisille. Poliisin ilmoituksesta seuraa päihdekeskustelu nuoren ja tämän vanhempien kanssa.

- Päihdekeskustelun tavoitteena kartoittaa tilanne ja puuttua mahdollisiin riskitekijöihin heti. Keskustelu antaa vanhemmille tietoa ja siinä pyritään löytämään nuoren ja perheen vahvuuksia tukemaan vanhempia heidän kasvatustehtävässään, Eksoten lastensuojelun Sovita rikos -toiminnan ohjaaja Reetta Konttinen kuvailee.

Ongelmatilanteisiin puututaan heti

Päihdekeskustelun tarkoituksena on Konttisen mukaan selvittää, onko päihdekäytössä riskitekijöitä ja näkyykö sellaista vaaraa, että päihteidenkäyttö voisi olla ongelma.

- Tietysti siinä kohtaan ohjataan sitten heti tarvittavien palveluiden piiriin, ettei jäädä odottelemaan, Konttinen lisää.

Konttisen mukaan keskustelutilanne on vanhemmille monesti aluksi hämmentävä, sillä nuorten alkoholinkäyttö ja etenkin sen runsaus tulee monesti yllätyksenä.

Toisaalta kokemukset keskusteluista ovat olleet positiivisia, sillä niissä on pystytty kertomaan vanhemmille miten muut vanhemmat oikeasti menettelevät.

- Nuori ei pysty vetoamaan siihen, että kyllä muutkin saavat, Konttinen täsmentää.

Keskustelu on ollut myös nuorille hyödyllinen.

- Moni on ymmärtänyt, ettei päihteidenkäyttö vaikuta pelkästään heihin itseensä.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala