Hyppää sisältöön

Räsy nousee lattialta rintapieleen

Suomalaisissa kodeissa on aina osattu hyödyntää jo aikansa eläneet tekstiilit. Räsymatto on yksi perinteisimmistä tavaroista, jossa käyttökelvottomasta on tehty uutta ja kelvollista. Räsyt ovat muotia edelleen - nyt niistä syntyy mattojen lisäksi vaikka koruja.

Vanhasta lakanasta tehty rintakoru. Kuva: YLE

Terävä ja räsähtävä ääni siirtää huomion toimitusjohtaja Kirsi Heikkisen käsissä olevaan vanhaan lakanaan. Heikkiselle ääni herättää paljon muistoja.

- Muistan, kun ennen vanhaan mummon kanssa revittiin matonkuteita mattolaiturilla. Se oli tarkkaa puuhaa, kuteen piti olla tasalaatuista. Varsinkin leveyden suhteen mummo oli tarkka.

Kajaanissa sijaitsevan Kainuun Pirtin perinteisiin ääniin kuuluu paukutus, kun asiakkaat loukuttavat räsymattoja kangaspuilla. Mutta nyt käsityöihmiset ovat haistaneet räsyjen todellisen uudelleen tulemisen. Erilaisilla kursseilla räsyistä loihditaan mattojen lisäksi koristeita ja koruja.

- Räsyä käytetään monessa paikassa, ihmiset haluavat nostalgiaa. Vanha tavara tai vaate voi olla aikansa elänyt, mutta muodistamalla siitä saa uutta. Sellaista, jota voi käyttää vaikka joka päivä. Niinkuin tämä vanha, jo rikki mennyt lakana. Tarvitaan iso virkkuukoukku, koristeita ja hakaneula.

Noin puolessa tunnissa Kirsi Heikkinen pakertaa pienen pojan kummituslakanasta rintakorun.