1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Saara Heikkinen (Kirjailija)

Heikkisen runoratsu kutsuu loruttelemaan

Saara Heikkisen herttaiset lastenrunot ja sadut on julkaistu samoissa kansissa. Tavallista taiteellisempi hevonen on kemiläiskirjalijan uunituore kirja, jossa kohtaavat satuillen ja riimitellen niin mielikuvitushahmot kuin kaikenkarvaiset eläimetkin.

Lastenkirjan "Tavallista taiteellisempi hevonen" julkaissut Saara Heikkinen haluaa pysyä lapsellisena - eläkkeelläkin. Kuva: YLE / Matti Sunnari

"Nallella on iso tassu,/ karvakuono vähän hassu./ Herättyään pesästä/ nauttii Suomen kesästä."

Saara Heikkinen tarjoilee huhtikuussa julkaistussa kirjassaan 29 satua ja 45 riimillistä lasten lorua tai runoa. Monet lorut taipuvat myös laulettaviksi tuttuihin kansanlaulujen sävelmiin, tai vaikka itse keksittyihinkin.

Suuri osa saduista on kirjoitettu jo kymmenisen vuotta sitten, kun Heikkisen 20 satua oli Radioteatterin tuottamassa, Radio Suomen silloisessa Lasten Pätkä -ohjelmassa.

- En halua koskaan kasvaa aikuiseksi. On ihanaa olla lapsellinen, yksinkertaisesti, nauraa Heikkinen.

Sadut pysäyttävät yhä

Heikkinen itse uskoo, että sadut pysäyttävät yhä lapsia hiljentymään ja kuuntelemaan, vaikka nykymaailma tarjoaakin lapsille aivan toisella tavalla aktiviteetteja kuin kirjailijan omassa lapsuudessa.

- Pienet lapset ovat sittenkin perusluonteeltaan aika samanlaisia kuin minun lapsuuteni aikana. Että siinä mielessä sadut ja lorut - lapset tykkäävät niistä, Heikkinen tietää.

Tavallista taiteellisempi hevonen on Heikkisen ensimmäinen oma kirja, jonka on julkaissut pohjoissuomalainen pienkustantamo Nordbooks. Esimerkiksi kirjan nimikkosatu kertoo runoratsusta, joka saa emäntänsä ja isäntänsä puhumaan ja ajattelemaan riimitellen, mikä saa sovun aikaan riitaisalle pariskunnalle.

Kemissä asuva Heikkinen on eläkkeellä oleva entinen toimittaja, joka omien sanojensa mukaan on "pihkassa kirjoittamiseen".