1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Turku

Turun kaupungintalo murenee

Turun kaupungintalon arvorakennus on alkanut murtua katonrajasta. Koristeellisen kattofriisin palasia ja yksi koristekonsoli on romahtanut katuun, mutta onneksi ei kenenkään päähän.

Turku
Pia Ekholm

Ilmeisesti vesikaton kautta on päässyt vettä rakenteisiin, ja veden sekä jään vuorottelu on murentanut kalkkisementtikurasta sekoitettuja koristeita. Rakennusten ylläpitoinsinööri Janne Virtanen arvioi, että korroosio on saattanut jatkua pitkään.

- Oli viime talvikin yhtä raju kuin tämä, joten mureneminen on voinut hyvin alkaa jo aiemmin. Oli tosi hyvä, että mitään ei ole pudonnut ohikulkijoiden päähän. Materiaali on tosin pehmeämpää kuin jää, mutta pahaa jälkeä tuommoinen korkealta putoava möhkäle aine tekee, sanoo Virtanen.

Vahinkoa on jo ryhdytty korjaamaan. Irralliset koristelistan osat keskifriisistä ja Aurakadun puoleisen siiven koristekonsolit on poistettu. Viikonlopun saaristomarkkinoille odotetaan kymmeniätuhansia kävijöitä, joten pahimmat murenemat täytyi korjata huolellisesti pois.

- Seiniin tai koristeisiin ei kannata ajatellakaan koskea ennen kuin yöpakkaset varmasti ovat päättyneet, sanoo Janne Virtanen.

Korjaus on haastavaa, sillä yksittäisistä koristeista ei ole olemassa sapluunoita. Seinästä otettiinkin yksi malliksi, paljastaa Virtanen. Hän toivoo, että käsityön taitajia löytyisi vielä uutta tekemään.

Turun palostakin selviytynyt talo on ollut valtuuston kokoussalina pian 130 vuotta. Sitä korjattiin perusteellisesti kymmenisen vuotta sitten. Turun "hoviarkkitehti" Bassi suunnitteli rakennuksen alunperin uusklassiseksi ravintola Seurahuoneeksi, joka vihittiin käyttöön vuonna 1812. Vuonna 1885 rakennus uudistettiin uusresessanssityyliin, ja valtuusto muutti sinne. Silloin julkisivuun lisättiin nykyiset monet koristelistat, konsolit ja liljanauhat.

- Tänä vuonna voidaan tarkastaa perusteellisesti vahingot ja suunnitella korjaukset. Kultttuuripääkaupunkivuonna ei voida ryhtyä peittämään kaupungintaloa rakennustelineillä. Nyt tehdään vain tärkeimmät korjaukset, jotta voidaan estää enemmät vesivahingot välikatosta. Isommat korjaukset täytyy tehdä sitten ensi vuoden puolella, mietiskelee Janne Virtanen.

Lähteet: YLE Turku / Pia Ekholm

Lue seuraavaksi