Tutkija: Kuopion katupöly sairaille jo hengenvaarallinen

Kuopiolainen ympäristöterveyden erikoistutkija pitää Kuopion kaupungin keinoja torjua katupölyä onnettomina. Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen tutkija Raimo O. Salonen ihmettelee, että miksi puhdistusta ei aloiteta kaupungin keskustasta. Monille tilanne on käymässä tukalaksi.

katupöly
Näkymä Tasavallankadulta Kuopiossa.
YLE / Mika Moksu

- En usko, että Kuopion kaupunki torjuu katupölyä parhaalla mahdollisella tavalla. Missään muussa kaupungissa ei ole näin korkeita hiukkaspitoisuuksia, Salonen kritisoi.

Pitoisuudet Kuopiossa ovat viime aikoina kohonneet 10-20-kertaisiksi normaaliin keskimääräiseen ilmanlaatuun verrattuna. Salosen mukaan monina päivinä on ylitetty Euroopan unionin terveysperusteiset raja-arvot.

- Tilanne ei ole lainkaan terve. Näin pahasti kohonneet hiukkaspitoisuudet ovat välittömästi vaarallisia hengityselin –ja sydänsairaille.

Salosen mukaan yksittäiset päivät ovat pahoja, mutta jos peräkkäin on monta samanlaista päivää, niin riskit kasvavat.

- Tuolloin puhutaan jopa vakavien kohtausten vaarasta ja kuolemanriskin kohoamisesta, tutkija muistuttaa.

Salonen jatkaa, että astmaatikot, muut keuhko –ja sydänsairaat ovat kaikkein herkimpiä. Tilanne on huolestuttava paitsi sairaiden osalta, mutta se vaikuttaa myös perusterveisiin. Heillä pöly oireilee silmien, nenän tai kurkun ärsytyksenä ja lisääntyneinä infektioina.

”Viranomaiset välittömästi torjuntatoimiin”

Erikoistutkija kertoo, että terveydensuojelulain mukaan viranomaisten on ryhdyttävä välittömästi torjuntatoimiin, jos ympäristö aiheuttaa välitöntä vaaraa ihmiselle.

- Ehkä liikenne pitäisi nyt kieltää keskustassa kokonaan. Tai sitten pitäisi alentaa nopeusrajoituksia, jotta pölyäminen saataisiin pysymään hallinnassa. Näin siis, jos parempaan ei pystytyä, Salonen lataa.

Hän pitää varsinaisena shokkiuutisena sitä, että keskustan puhdistamista joudutaan odottamaan pääsiäiseen asti.

- Sääennusteet lupaavat kuivaa ja aurinkoista säätä lähes koko ajaksi. Jos sadetta ei luvata kuin pariksi päiväksi, merkitsee se todella piinallista aikaa monille, Salonen toteaa huolestuneena.

Salonen kertoo ihmetelleensä Kuopion kaupungin puhdistustapaa jo muutama vuosi sitten, kun muualla on kokoajan onnistuttu paljon paremmin.

- Miksi katujen puhdistus aloitetaan ylipäätään muualta kuin keskustasta? Siellähän on vilkkain liikenne päiväsaikaan ja samaan aikaan suuri ihmismäärä kulkee töihin tai asioille, Salonen hämmästelee.

Lähteet: YLE Savo