Luomutuotteiden suosio kasvaa

Yhä useampi kuluttaja ostaa luomutuotteita säännöllisesti. Luomuliiton mukaan säännöllisesti luomua ostavien talouksien määrä on noussut kahdessa vuodessa reilusta 20 prosentista vajaaseen 30 prosenttiin kaikista kotitalouksista.

luomutuotteet
Kuvassa luomutuotteiden loppumisesta kertova kyltti kaupassa.
YLE / Kalle Niskala

Suurin osa luomusta ostetaan marketeista, mutta esimerkiksi Kuopion seudulla toimii ruokapiirejä, joissa on mukana reilut sata taloutta.

Luomuasiantuntija, hankepäällikkö Irma Kärkkäinen Savon ammatti- ja aikuisopistosta uskoo, että luomutuotteiden suosio on nyt todellisessa kasvussa.

- Siitä kertoo juuri tämä kuluttajien kiinnostus sekä kaupan suunnitelmat mutta myös poliittinen keskustelu. Useimmat puolueet ovat kirjanneet puhtaan ruoan ja hyvän ravitsemuksen edistämisen tavoitteisiinsa, Kärkkäinen sanoo.

- Uskon, että elintarviketalous on Suomen tulevaisuuden vahva ala, timantti. Tähän puhdas luomuruoka kuuluu olennaisena osana, hän lisää.

Luomutuotteiden kulutuksen kasvua rajoittaa nyt pula tuottajista. Luomumarkkinoiden arvo oli viime vuonna Luomuliiton mukaan 80 miljoonaa euroa.

Lähteet: YLE Savo