Hyppää sisältöön

Huijattu Kela ei vaadi rahojaan takaisin Virosta

Virolaisnainen käytti Sysmässä asuvien vanhempiensa osoitetta hyväkseen ja esiintyi suomalaisena tukien tarvitsijana. Juristikoulutettu nainen nosti Kelan tukia 62 000 euron edestä useiden vuosien aikana. Kela ei vaatinut rikosjutussa rahojaan takaisin.

Kuva: Pentti Kallinen / YLE

Vuonna 1976 syntynyt nainen nosti Kelan tukia noin 62 000 euron edestä vuodesta 2004 lähtien. Nainen kävi myös kunnan toimeentulotukiluukulla.

Hän käytti hyväkseen vanhempiensa osoitetta Sysmässä, mutta asui tosiasiassa Virossa.

Päijät-Hämeen käräjäoikeus katsoi juristin koulutuksen saaneen naisen syyllistyneen törkeään petokseen sekä petokseen ja tienneen rikollisen toimintansa. Rangaistukseksi määrättiin kymmenen kuukauden ehdollinen vankeus.

Myös naisen isä sai ehdollisen tuomion. Teko on kätkemisrikos, josta lankesi kolme kuukautta vankeutta. Hän hoiti naisen pankkitiliä ja nosti sieltä myös 20 000 euroa tukirahoja.

Tuomittu virolaisnainen uskotteli erilaisia tukia hakiessaan asuvansa Sysmässä. Osoitteekseen hän antoi vanhempiensa osoitteen.

Nainen täytti tukihakemuksiaan myös kotoaan Tallinnasta käsin internetin välityksellä.

Perusteettoman sosiaalituen, 639 euroa, tuomittu joutuu maksamaan takaisin. Kela ei vaatinut rikosoikeudenkäynnissä rahojensa, 62 000 euroa, palauttamista.

Oikeudelle lähettämässään kirjelmässä Kela toteaa, että se hoitaa ja perii mahdolliset vahingonkorvaukset hallinnollisessa takaisinperintäprosessissa.