Museo haastaa osallistumaan

Museon pölyinen imago joutaa Lappeenrannan uuden museotoimenjohtajan Päivi Partasen mielestä - ei tietenkään museoon - vaan pikemminkin arkiston syövereihin. Tulevaisuuden museo on vuorovaikutteinen paikka.

museot
Päivi Partanen, museotoimen johtaja, lappeenranta
YLE Etelä-Karjala

Päivi Partanen sai ensikosketuksensa Etelä-Karjalan museoon jo lapsena, kun Parikkalan kotitilan karjakeittiöön saapui tinkimaitoa noutamaan erikoinen vieras.

- Hän puhutteli lapsiakin kuuluvalla äänellä, kirjakielellä. Hieman erilainen kuin me muut maalaiset, Partanen muistelee.

Partanen ei vielä sitä silloin tiennyt, mutta arvokas ja salaperäinen herrasmies oli Parikkalaan eläkepäiviä viettämään siirtynyt Etelä-Karjalan museon silloinen museonhoitaja Johannes Hämäläinen.

- Nyt seuraan hänen jalanjälkiään, olen jo toinen museojohtaja Parikkalasta, Partanen nauraa.

Museon uusi suunta

Partasen toimi museojohtajana alkaa virallisesti elokuussa, mutta hän on toiminut Lappeenrannan museotoimenjohtajan viransijaisena jo vuodesta 2007.

Työn pakollista pullaa on hallinnointi, talouden seuranta ja raporttien laatiminen. Työn suola on puolestaan uuden ideointi.

- Mielenkiintoisinta on toteuttaa uusia asioita ja miettiä mitä museoyleisölle voitaisiin tarjota, Partanen sanoo.

Tavoitteena on tehä museoista vuorovaikutteisempia paikkoja.

- Esimerksiksi vuoden päästä teemme näyttelyä yhdessä asiakkaiden kanssa. He kertovat mitä he haluaisivat museon esittävän, Partanen havainnollistaa.

Pölyinen imago joutaa menneisyyteen

Museoihin liitetyt kielikuvat sananlaskut pölyisistä eivät ole Partasen mieleen.

- Monta kertaa kuulee puhetta siitä, että museo on pölyinen paikka tai vastaavaa. Mutta museo ei ole vain paikka missä säilytetään asioita. Päinvastoin ne pyritään herättämään eloon, tallentamaan niitä, kuuntelemaan ja jakamaan niitä.

Partasen mielestä pieni popularisointi tekisi instituutiolle hyvää.

- Pyrimme tekemään Etelä-Karjalan museota kansantajuisemmaksi. Sillä onko tieto oikeasti olemassa jos ei ole yleisöä jakamassa sitä?, hän kysyy.

Vanha käsitys museoista pölyisien esineiden säilytyspaikkoina joutaakin Partasen mielestä menneisyyteen. Ei kuitenkaan museoon, tietenkään.

- Ehkä pikemminkin arkiston aarteisiin, hän naurahtaa.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala