Eurokriisi kuumensi jälleen puoluejohtajien tenttiä

MTV3:n pääministeritentissä neljän suurimman puolueen puheenjohtajat ottivat jälleen yhteen euromaiden kriisistä.

Vaalit 2011
Jutta Urpilainen, Mari Kiviniemi, Jyrki Katainen ja Timo Soini ryhmäkuvassa.
Jutta Urpilainen, Mari Kiviniemi, Jyrki Katainen ja Timo Soini ryhmäkuvassa ennen MTV3:n pääministeritentin alkua.Yle

Kokoomuksen Jyrki Katainen ja keskustan Mari Kiviniemi puolustivat Portugalin tukipakettia ja katsoivat, että tukipaketti on Euroopan talouden vakauden ja Suomen etu. Kataisen mukaan kriisistä pystytään todennäköisesti selviämään.

SDP:n Jutta Urpilainen ja perussuomalaisten Timo Soini vastustivat pakettia. Urpilainen vaati sijoittajia ja pankkeja vastuuseen kriisin selvittelyssä. Soini puolestaan sanoi, että Portugalin tilanteessa on vastuutonta pelotella suomalaisia työpaikkojen menetyksellä.

Urpilainen: Ei kolmen suuren hallitusta

Puoluejohtajista Urpilainen sanoi, ettei kolmen suuren hallitus ole mahdollinen vaalien jälkeen. Hänen mukaansa vaalien jälkeen vaihtoehtona ovat joko SDP:n johtama hallitus tai keskustan ja kokoomuksen jatko. Kiviniemi puolestaan tarjosi vaihtoehdoksi sinipunaa tai keskustavetoista hallitusta. Katainen ja Soini tyytyivät toteamaan, että maahan tarvitaan toimiva enemmistöhallitus.

Urpilainen toisti, ettei SDP lähde hallitukseen, joka nostaa mekaanisesti eläkeikää. Hänen mukaansa resepti on työelämän parantaminen.

Soini tarjosi työelämän kohentamiseksi mielenterveyspalveluiden parantamista ja oppisopimusta. Katainen ja Kiviniemi totesivat, että työuran pidentäminen vaatii monia keinoja. Katainen piti eläkeiän asteittaista nostoa yhtenä keinona. Puoluejohtajat halusivat myös puuttua vanhojen työntekijöiden ikäsyrjintään.

Kiviniemi ihmetteli kuntapäättäjien halveksimista

Kuntaliitoksista Soini ilmoitti selkeän tavoitteen.

- 200 - 230 kuntaa on hyvä määrä.

Katainen totesi, että Suomessa on liian monta kuntaa. Hänen mukaansa tarvitaan tehokkaampaa kuntarakennetta.

- Enemmän palveluita, vähemmän byrokratiaa.

Hän ihmetteli keskustelusta nousevaa kuntapäättäjien halveksuntaa. Kiviniemi totesi, ettei suuruuden ihannointi ole välttämättä hyväksi kuntataloudessa.

- Helsingissä byrokratiaan menee asukaslukuun suhteutettuna kaikkein eniten rahaa.

Urpilainen huomautti happamasti Kiviniemelle, ettei SDP ole ajamassa sadan kunnan mallia, vaikka keskusta sellaista väittää. Hän syytti keskustaa muunnellun totuuden esittämisestä.

- Ehkä kymmenen vuoden päästä kuntia on 150 - 170.Tärkeämpää ovat palvelut kuin byrokratia.

Lähteet: YLE Uutiset