Alkoholin kohtuukäyttökin saattaa altistaa syövälle

Alkoholinkäyttö saattaa aiheuttaa merkittävän osan eurooppalaisten syövistä, monikansallinen tutkijaryhmä raportoi. Riskit liittyvät runsaaseen, mutta myös suositusten mukaiseen käyttöön.

terveys

Alkoholin kohtuukäyttö eli noin 1 - 2 annosta päivässä on toistuvasti yhdistetty sydän- ja verisuonitautien ja niistä johtuvien kuolemien vähentymiseen. Jos nyt saadut tulokset pitävät paikkansa, syöpien lisääntyminen saattaa nakertaa näitä hyötyjä.

British Medical Journal -lehdessä julkaistut tulokset osoittavat, että monissa Euroopan maissa alkoholi saattaa aiheuttaa jopa 10 prosenttia miesten ja 3 prosenttia naisten syövistä.

Syöpäriski kasvaa etenkin miehillä, jotka juovat yli kaksi alkoholiannoksen päivässä. Naisilla riski lisääntyy yli yhden annoksen päivittäiskäytöstä. Tutkimuksen mukaan sekä miehillä että naisilla vähäisempäänkin käyttöön liittyy riski.

Aiemmissa tutkimuksissa alkoholin on osoitettu lisäävän mm. suun ja nielun, ruokatorven, paksu- ja peräsuolen ja maksan syöpiä ja naisilla myös rintasyöpiä. Nyt julkaistut tulokset ovat samansuuntaisia.

Tutkimuksessa nykyistä ja aikaisempaa alkoholinkäyttöä kyseltiin 110 000 mieheltä ja 255 000 naiselta. Osallistujat olivat 37-70 -vuotiaita ja asuivat Ranskassa, Italiassa, Espanjassa, Britanniassa, Hollannissa, Kreikassa, Saksassa tai Tanskassa.

Lähteet: Duodecim