Korundi on loppusilausta vailla valmis

Kulttuuritalo Korundi on valmistumassa Rovaniemellä. Rovaniemen taidemuseon ja Lapin kamariorkesterin henkilökunta on jo päässyt osin muuttamaan uusiin tiloihinsa. Varsinaisia avajaisia Korundissa vietetään toukokuun lopussa.

kulttuuri
intendentti Ulla-Maija Kanerva Lapin kamariorkesteri
intendentti Ulla-Maija Kanerva Lapin kamariorkesteriYLE/ Jarmo Honkanen

Syksyllä 2009 alkaneen laajennuksen on suunnitellut arkkitehti Juhani Pallasmaa, kuten vuonna 1986 avatun Rovaniemen taidemuseonkin. Korundin pohjana on Rovaniemen entinen postiautovarikko.

Lapin kamariorkesteri saa Korundiin kauan kaivatut konsertti- ja harjoittelutilat. Kulttuuritalon konserttisali on suunniteltu varta vasten kamarimusiikille.

Tällä viikolla saliin asennetaan katsomon istuimet. Sen jälkeen salin akustiikka voidaan säätää lopullisesti kohdalleen. Ensimmäiset orkesteriharjoitukset pidetään salissa vapun jälkeen. Lapin kamariorkesterille oma sali on vuosien odotuksen täyttymys.

- Tätä on todellakin odotettu. Itse olen ollut 23 vuotta intendenttinä ja koko sen ajan on ollut kaikenlaisia suunnitelmia siitä, mihin orkesterille laitetaan tilat. Orkesterihan täyttää ensi vuonna 40 vuotta, kamariorkesterin intendentti Ulla-Maija Kanerva kertoo.

Lapin ainoa lajissaan

Kanervan mielestä konserttisalin käyttöönottaminen on suuri hetki sekä Rovaniemelle että myös koko Lapille, sillä maakunnassa ei ole muita kamarimusiikkisaleja.

Salin ja harjoittelutilojen lisäksi jokainen kamariorkesterin soittaja saa nyt oman työhuoneen. Tähän saakka he ovat harjoitelleet esimerkiksi kotonaan.

Elämyksiä väliajallakin

Orkesterin lisäksi myös yleisölle uusi konserttisali tarkoittaa tervetullutta muutosta. Tähän saakka konsertit on järjestetty Rovaniemellä suurelta osin kirkossa, joka on mahdollistanut suuren yleisömäärän. Istumismukavuudessa ja muissa puitteissa on kuitenkin ollut parantamisen varaa.

- Tämä on yleisölle mielestäni tosi iso askel. He näkevät ostaessaan kartalta missä he haluavat istua tässä salissa. He voivat valita sieltä numeron, joka on ennen ollut mahdotonta kirkossa, Kanerva sanoo.

Kanerva iloitsee myös siitä, että väliajalla yleisö voi mennä kulttuuritalon lämpiön ravintolaan nauttimaan kupin kahvia ja vaikka Korundi-leivoksen.

- Ja tulla takaisin näille pehmoisille penkeille ihastelemaan musiikkia ja salia.

Uusi sali mahdollistaa konsertin harjoitukset alusta lähtien esityspaikallaan ja sen myötä kamariorkesterin ohjelmistoon voi tulla myös pienoisoopperaa. Kanervan mukaan ohjelmistoon voi tulla myös sellaista kevyttä musiikkia, mikä ei ole sopinut kirkkoon.

Hinnat nousevat

Uudet tilat nostavat jonkin verran konserttilipun hintaa. Tähän mennessä liput ovat maksaneet 12 euroa aikuisilta, 9 euroa eläkeläisiltä ja 5 euroa lapsilta. Toukokuusta lähtien hinnat ovat 15, 12 ja 6 euroa.

Kulttuuritalo Korundin avajaisia vietetään toukokuun 26. päivä. Samana päivänä Lapin kamariorkesteri pitää salissa ensikonserttinsa.

Konsertissa kuullaan Kirmo Lintisen kitarakonserton kantaesitys. Solistina on kitaristi Ismo Eskelinen. Lisäksi konsertissa kuullaan muun muassa Erland von Kochin kevätpastoraali.

Lähteet: YLE Lappi/ Marjukka Talvitie