1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kuusisaari, Helsinki

Järkkä ja Tetra, Kuuska ja Hietasaari

60-luvulla Oulun suosituimmat tanssipaikat olivat kesällä Kuusisaari ja Hietasaari. Talvella käytiin joko Tetralla tai Järkällä.

Pertti Haipolan nuoriso-orkesteri teki ensimmäisen keikkansa Kuusisaaressa vuonna 1961. Yhtyeessä soitti silloin nuori fonisti Jamppa Tuominen. Kuuskassa käytiin maksamassa vuokraa, sillä orkesteri sai harjoitella Tetran tiloissa Oulun keskustassa.

-Humppa-veikkojen kanssa vedettiin keikka puoliksi, usein soitimmekin Helsingin orkesterien tauoilla. Se oli semmoinen korkeakoulu, toisaalta vaati uskallusta kun illan orkesterina oli vaikkapa Ronnie Kranckin tai Erkki Ertaman yhtye, sen ajan huippubändejä. Heiltä ahmimme kaikkea hyvää, muistelee Haipola.

Kuuskasta Tetralle, Järkältä Hietasaareen

Haipola muistaa vielä Lammassaaren lavan, jossa hän kävi nuorena kuuntelemassa bändejä. 400-paikkaisesta lavasta ei ole jäljellä kuin muistot. Suositumpia paikkoja isännöivät poliittiset tahot, Hietasaarta ja Järkkää SKDL, Kuusisaarta ja Tetraa sos-dem.työväenyhdistys.

-Niissä kävi vähän erilaista porukkaa, työläisnuoriso kävi Hietasaaressa ja Järkällä ja opiskeleva nuoriso Kuusisaaressa ja Tetralla.

Hyvät tanssijat olivat lähes yhtä isoja tähtiä kuin bänditkin. Rock'n rollin soidessa parhaat tanssijat väänsivät jiveä.

-Ihmiset kerääntyivät katsomaan paria kolmea hyvin tanssivaa paria. Mekin koitettiin sieltä lavalta nähdä päitten yli. Soittaakin piti, joten hankalaa se oli, naurahtaa Haipola.