1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. hätätilanteet

Nuorilla taidot hukassa hädän hetkellä

Nuoret eivät useinkaan hallitse arjen pelastustaitoja. Perheissä niitä ei välttämättä osata opettaa, jos vanhemmatkaan eivät osaa toimia hätätilanteissa oikein. Tilannetta parannetaan koulujen Nou Hätä -kampanjalla, jossa opittuja taitoja testattiin Hämeen alueellisissa kilpailuissa Pälkäneellä torstaina.

Parolan yhteiskoulun joukkue kietoo miestä huopaan.
Kuvaus ja leikkaus: YLE / Petri Aaltonen

Päät sauhuavat yhdessä kynien kanssa, kun omien koulujensa parhaat pelastustaitojen osaajat käyvät taistoon Aitoon perinteikkäässä Honkalassa. Kirjallisen osuuden lisäksi kasiluokkalaiset kohtaavat rasteilla aidoilta vaikuttavia hätätilanteita.

Aluekisaan selvinneillä ei mene sormi suuhun pelastustaitojen kanssa - muilla saattaisi mennä.

- Ovat ne taidot vähän pimennossa nuorilla. Ihan perusasiatkaan eivät välttämättä ole selvillä, sanoo hattulalaisen Parolan yhteiskoulun joukkueessa kilpaillut Iida-Linda Kauhava.

Kilpailussa keskitytään juuri niihin perusasioihin - miten otetaan hätätilanne haltuun, pelastetaan ja hälytetään apua, kertoo Hämeen Pelastusliiton koulutuspäällikkö Antero Liukkonen.

- Emme lähde hakemaan nippelitietoa, vaan selvitymiskeinoja arjen tilanteisiin, joihin jokainen voi joutua liikkuessaan vaikka maanteillä tai kaupungilla.

Tulen kanssa sählääminen halutaan kuriin

Pelastusalan Keskusjärjestön Nou Hätä -kampanjassa keskitytään tällä hetkellä erityisesti varomattomaan tulenkäsittelyn seurauksiin. Lasten ja teini-ikäisten aiheuttamista paloista yli puolet oli viime vuonna sytytetty tahallaan.

- Olen kyllä itsekin kuullut roskisten ja postilaatikkojen sytyttelyistä sun muista. Taustalla on ehkä näyttämisen halu tai pelkästään sekoilu, Iida-Linda Kauhava sanoo.

- On niistä tapauksista syyllisille laskujakin tullut, ja vasta sitten on yleensä ymmärretty ettei sytyttely kannata.

Käytännön harjoittelu on tärkeää

Kun on hätä ja kiire, paperilla helpoilta tuntuneet asiat saattavatkin äkkiä karata pääkopasta. Hätäpuhelu jää soittamatta tai ilmastointi sulkematta.

- Näillä kilpailurasteilla ei ihan tullut ajatelleeksi kaikkea, tekemistä oli paljon. Uskon kuitenkin, että tositilanteessa osaisin auttaa, Iida-Linda Kauhava hymyilee.

Maakuntasarjassaan neljänneksi sijoittuneiden Parolan koulun tyttöjen tie katkesi aluekilpailuun, mutta ehkäpä heidän taidoillaan pelastetaan tulevaisuudessa henkiä.