Parkinsonin tauti yleinen Pohjois-Karjalassa

Kelan tilastojen mukaan Parkinsonin tautia sairastavia on Pohjois-Karjalassa kaksi kertaa niin paljon, kuin muualla Suomessa keskimäärin. Maakunnassa on noin 600-700 Parkinsonin tautia sairastavaa ihmistä.

Parkinsonin tauti
Heimo Lehikoinen ja Arja Kullaa.
Joensuun Parkinson-yhdistyksen pj. Heimo Lehikoinen ja Suomen Parkinson-liiton pj. Arja Kullaa. Molemmat sairastavat Parkinsonin tautia.YLE / Riikka Heikkilä

Parkinsonin tautia sairastaville on tarjottu virkistystä ja vertaistukea kymmenen vuoden ajan Pohjois-Karjalassa.

Joensuun Parkinson -yhdistyksellä on yli 300 jäsentä ja kymmenen kerhoa maakunnassa. Yhdistyksen 10-vuotisjuhlan kunniaksi Joensuussa järjestetään yleisöluento ja Suomen Parkinson-liiton kevätkokous viikonvaihteessa. Parkinson-kerhot ovat maakunnassa toimineet jo ennen oman yhdistyksen perustamista.

- Kelan lääkekorvaustilaston mukaan Parkinsonin tautia sairastavia on Pohjois-Karjalassa peräti kaksi kertaa niin paljon kuin maassa keskimäärin. Tautia sairastaa arviolta noin 600-700 pohjoiskarjalaista, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Heimo Lehikoinen.

Koko maassa Parkinsonin tautia sairastaa reilut 10 000 ihmistä. Sairastuneista kymmenen prosenttia on alle 55-vuotiaita ja kolmannes työikäisiä. Lehikoisen mukaan Lieksassa tautia on todettu poikkeuksellisen paljon alle 55-vuotiailla.

- Siellä on nuoria Parkinson-ihmisiä paljon, noin 25 prosenttia sairastuneista. Lieksassa on myös paljon dystoniaa. Se olisi mielenkiintoinen tutkimuskohde.

Parkinson on parantumaton ja etenevä neurologinen sairaus, jonka keskeiset oireet ovat vapina, liikkeiden hitaus ja lihasjäykkyys.

Parkinson-viikkoa vietetään 11.-17.4. 2011.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala