1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vesa Kanniainen

Voiko valtio mennä konkurssiin?

Yksi eduskuntavaalien suurista kysymyksistä liittyy euroalueen ongelmamaiden tukemiseen. Monen mielestä ongelmamaat joutaisivat mennä vaikka konkurssiin, vaikka asiantuntijan mukaan moinen ei ole mahdollista.

Vesa Kanniainen
Tyhjä rahakukkaro
Yle

Jos yksityinen ihminen möhlii raha-asiansa tai yritys tunaroi taloutensa kanssa, edessä on konkurssi. Valtiota ei kuitenkaan voi asettaa konkurssiin.

- Konkurssi merkitsee sitä, että velallisen velat annetaan anteeksi ja omaisuus siirtyy velkojalle. Tässä mielessä maat eivät voi mennä konkurssiin. Vaikka niillä on omaisuutta, sillä otettu velka on joukkovelkakirjalainaa, selvittää kansantaloustieteen professori Vesa Kanniainen Helsingin Yliopistosta.

- Joukkovelkakirjalainaan ei liity vakuuksia eli se on niin sanottua suvereenia velkaa, joten velallisilla ei ole juridisia keinoja periä saataviaan. Näissä euroalueen tapauksissa voidaan sitten luoda poliittista painetta, jonka avulla maat saadaan hoitamaan velkansa.

Kanniainen on sitä mieltä, että poliitikot ovat olleet liian varovaisia näiden maiden kohtelussa.

- Taustalla on noin 10 vuoden horisontti. Euroopan keskuspankin rahapolitiikka on ollut kevyttä, rahaa on ollut tarjolla, likviditeetti on ollut vahvaa, rahoitusta on ollut saatavilla ja nämä maat ovat holtittomasti hakeneet joukkovelkakirjoilla lainaa.

- Joukkovelkakirjalainassa hakijamaa laskee liikkeelle joukkovelkakirjan, jota merkitsevät pankit ja muut institutionaaliset sijoittajat. Se on kauhean helppo tapa hankkia lainaa, jos budjetit ovat alijäämäisiä. Euromaiden budjetit ovat olleet jo pitkään alijäämäisiä. Välimeren maat ovat erityisen heikoilla muihin euromaihin verrattuna.

Joukkovelkakirjalaina on talouden joukkotuhoase

Prosessi sai alkunsa Euroopan jättitalouksista.

Professori Kanniainen kertoo, että prosessin käynnistivät Saksa ja Ranska, jotka poikkesivat 2000-luvun alussa kasvu- ja vakaussopimuksesta, jolla pyrittiin rajoittamaan velkaantumista.

- Velkaantuminen on ollut helppoa ja nämä joukkovelkakirjalainat ovat olleet joukkotuhoaseita siinä mielessä, että on saatu lainaa.

- Yhteinen euroalue on johtanut sellaiseen illuusioon, että korot voivat olla matalat. Maariskit ovat olleet alihinnoiteltuja. Sitten on ajauduttu nykyiseen tilanteeseen, täsmentää Kanniainen.

Helppoa ratkaisua ei ole

Kanniainen ennustaa tiukkoja aikoja ongelmamaille.

- Tilanne on niin vaikea, että tässä ei ole mitään helppoja ulospääsyteitä. Kriisimaiden julkiset taloudet on saatava kuntoon, sille ei ole vaihtoehtoa. Verotus ja julkisten menojen hillitseminen sekä julkisen omaisuuden realisointi ovat ainoita keinoja.

Kannisen mukaan nopein tie olisi se, jos vaikeuksissa olevat maat voitaisiin erottaa eurosta ja palauttaa niille oma valuutta, joka devalvoitaisiin. Se palauttaisi kilpailukykyä.

- Nykyisessä tilanteessa kilpailukyvyn palauttaminen etenee tuskallisesti ja pitkällisesti sisäisen devalvaation kautta. Helppoa ratkaisua ei ole, tiivistää Kanniainen.

Lähteet: YLE Lahti / Mikko Tuomikoski

Lue seuraavaksi