Helsinki aikoo purkaa lähiökerrostaloja

Helsinki suunnittelee ensimmäistä kertaa lähiövuokratalojen purkamista. Kyseessä on kaksi Jakomässä sijaitsevaa vuokrataloa. Talojen korjaaminen maksaisi lähes yhtä paljon kuin uudisrakentaminen.

Kuva: YLE

Vuonna -67 rakennettujen vuokratalojen purkamiseen päädyttiin suunnittelukilpailun tuloksena.

Jakomäentie 6:n talot ovat suuren asuntobuumin aikaan rakennettuja, useiden rappujen lamellikerrostaloja. Purettavaksi suunnitelluissa taloissa on yhteensä 216 asuntoa.

Jakomäen kaavoituksesta vastaava arkkitehti Tuomas Eskola Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastosta kertoo, että useamman vuoden ajan on pohdittu kannattaako taloja korjata, koska se tulisi lähes yhtä kalliiksi kuin uudisrakentaminen.

- Taloudellinen puoli on tässä se suurin syy. Mietittiin, että jos voitaisiin samalla, kun puretaan ja uudisrakennetaan niin tehdä ympäristöstä merkittävästi parempi ja viihtyisämpi.

Tilalle kolme uutta taloa

Jakomäen purettavien vuokratalojen tilalle rakennetaan uudet. Suunnittelukilpailun voittanut "Aura"-ehdotus koostuu kolmesta kaarevasta lamellikerrostalosta.

Kilpailun arviointiryhmän mukaan talot on sijoitettu alueen nykyistä rakennustapaa mukaillen, mutta mielenkiintoisella ja persoonallisella tavalla. Talojen kapeasta rungosta johtuen asunnot ovat valoisia.

Eskolan mukaan jo alun perin paikalle tehtiin osittain melun takia pitkiä talomassoja.

- Sellainen ei ehkä ole ympäristölle paras vaihtoehto.

Seuraavaksi alueelle laaditaan asemakaavan muutos, joka mahdollistaa voittaneen ehdotuksen toteuttamisen.

Purkusuunnitelmia myös muissa kaupungeissa

Samalla tontilla jakomäessä sijaitsee seitsemän muuta kerrostaloa, joista viisi on jo peruskorjattu ja kaksi peruskorjataan lähivuosina.

Vantaalla harkitaan parhaillaan yhden vastaavanlaisen kaupungin vuokratalon purkamista.

Espoossa tilanne tulee eteen siinä tapauksessa, jos rakennusten energiatehokkuusvaatimukset kiristyvät selvästi nykyisestä.