Pienmetallien keräys alkaa Kymenlaaksossa

Kesäkuun alusta lähtien vähintään kymmenen asunnon taloissa aloitetaan pienmetallikeräys. Pihoille tai jätekatoksiin tulee siis yksi keräysastia lisää.

kevytmetallit
Raila Paavola / YLE

Metallin keräys aloitettiin hyötyjätepisteissä 90-luvun lopulla. Sen jälkeen metallien keräykseen on kuitenkin tullut muutoksia. Nykytekniikan ansiosta myös pienmetalleja pystytään nykyään kierrättämään.

- Pienmetallikeräykseen kelpaavat esimerkiksi huuhdellut säilyketölkit, Kymenlaakson jäte Oy:n tiedottaja Anne Sironen kertoo.

Lasipurkkien metalliset kannet ja pullonkorkit voi myös kiikuttaa keräysastiaan. Samoin jogurttipurkin kannet, tuikkukynttilän metalliosat ja vanhat kattilat.

- Aromitiiviit kahvipakkaukset ja sipsipussit eivät kelpaa pienmetallikeräykseen. Vaikka näissä on kiiltävä metallisen näköinen pinta, ne ovat kuitenkin pääosin muovia, Sironen opastaa.

Pienmetallien keräyksen tavoitteena on kierrättää asumisjätettä entistä tehokkaammin. Keräykseen toimitetut pienmetallit menevät metallinkierrätysyrityksille, jotka pystyvät erottelemaan eri metallit toisistaan.Tarkoitus on ottaa talteen kaikki uusiokäyttöön kelpaava materiaali.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Pyry Ojala