1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. liikennerikkomukset

Eniten rikotut liikennesäännöt

Poliisin mukaan raskaan liikenteen rikkomukset nousevat jo viiden rikotuimman liikennesäännön joukkoon. Rikotuin sääntö on kuitenkin ylinopeus, jota saatetaan rikkoa vahingossakin.

liikennerikkomukset

Rikotuin liikennesääntö teillä on piittaamattomuus nopeusrajoituksista. Ylikonstaapeli Jouni Salmisen mukaan ylinopeus saattaa nousta joskus vahingossa, esimerkiksi hetkellisesti ohitustilanteessa.

- Jotkut kuljettajat taas eivät tunnu piittaavan yhtään nopeusrajoituksista. He ajavat sellaista nopeutta, jota haluavat.

Toiseksi yleisin liikennerikkomus Salmisen mukaan on turvavyön käyttämättä jättäminen ja kolmantena tulee kännykänkäyttö ajaessa.

- On sellainen tunne, että ihmiset puhuvat tien päällä aina kun asiaa on. Oli handsfree-laite tai ei. Nykyään erilainen nettisurffailukin puhelimella on mahdollista ja kaikki tällainen toiminta kiinnittää huomion pois liikenteen seuraamisesta ja vaaratilanteita voi syntyä.

Raskas liikenne saa nuhteita sidonnoista ja lepoajoista

Neljänneksi rikotuimmaksi liikennesäännöksi Liikkuvan poliisin Salminen mainitsee raskaan liikenteen.

- Työnkuvaamme kuuluu olennaisena osana raskaan liikenteen valvominen. Lastin sidonnoissa on usein rikkomuksia sekä ajo- ja lepoaikarikkomukset ovat valitettavan yleisiä, sanoo Salminen.

Näistä rikkomuksista Salminen pitää etenkin ajo- ja lepoaikarikkomuksia hieman vakavampina, sillä väsynyt kuljettaja saattaa tehdä helpommin virheitä tien päällä.

Viidenneksi pahin ongelma teillä on rattijuopot.

- Vaikka laitoinkin rattijuoppouden listalle vasta viidenneksi, se on mielestäni rikkomuksista vakavin. Tässäkin voidaan ikävä kyllä todeta tasa-arvoisuus sukupuolten välillä. Tiellä tapaa usein humalassa ajavia naisiakin, sanoo Salminen.

Lue seuraavaksi