Uusvanhat etunimet pitävät pintansa

Kuinka monta pientä Emmaa tai Eliasta tunnet? Heitä voi olla aika liuta, sillä kyseessä ovat viime vuonna syntyneiden lasten suosituimmat etunimet. Almanakan nimipäivälista uudistetaan maassamme viiden vuoden välein.

etunimet
Almanakka auki pöydällä, tytön nimi ympyröity sivulta
YLE / Kirsi Matson-Mäkelä

Suomalaisesta nimipäiväkalenterista vastaa Helsingin yliopiston almanakkatoimistossa dosentti Minna Saarelma. Hän toimii myös Vauva-lehdessä neuvoa-antavana "nimitohtorina".

- Nimien valikoitumisessa on noudatettu 1980-luvulta lähtien selkeää yleisyysperiaatetta: kun nimi on saanut tarpeeksi kantajia Suomen kansalaisten keskuudessa, se otetaan nimipäiväkalenteriin.

Suomen nimilain mukaan etunimi ei saa olla sopimaton eikä aiheuttaa kantajalleen ilmeistä haittaa. Se ei saa olla muodoltaan tai kirjoitustavaltaan kotimaisen nimikäytännön vastainen. Tytölle ei saa antaa pojan nimeä eikä päinvastoin.

- Asia on kuitenkin tulkinnanvarainen. Usein menee läpi nimiä, jotka ovat pikkuisen kyseenalaisia. Uudet nimet rekisteröi maistraatti; hankalammissa tapauksissa se kääntyy oikeusministeriön nimilautakunnan puoleen, Minna Saarelma kertoo.

Kantajien määrä ratkaisee

Entä jos oman lapsen nimeä ei löydy almanakasta?

- Silloin joudun aina selittämään vanhemmille, että nimellä täytyisi olla tietyn verran kantajia. Viimeisimmän nimipäiväuudistuksen myötä teimme periaatteen, että nimellä tulee olla ensimmäisen etunimen kantajia vähintään 500. Jos se ei täyty, nimi ei pääse kalenteriin.

Emman sai viime vuonna nimekseen 462 tyttöä ja Eliaksen 512 poikaa. Emman jälkeen suosituimmat tyttöjen ensimmäiset etunimet olivat Aino, Venla, Aada ja Ella. Pojille useimmat annetut etunimet Eliaksen jälkeen olivat Onni, Eetu, Veeti ja Aleksi.

- Jos ajattelee tämän hetken nimitrendejä, niin esiin nousevat selkeästi noin 100-vuotiaat uusvanhat nimet, joihin kuuluu vaikkapa Emma. Toinen trendi ovat hyvin erikoiset, itse keksityt nimet. Kolmantena ovat populaarikulttuurista saadut nimet; sen sijaan meillä ole kovinkaan paljon englanninkielisiä nimiä.

Suomalaisista julkisuuden henkilöiden nimistä Minna Saarelma mainitsee Minean, jonka suosion takana on golfpelaaja Minea Blomqvist, ja Veetin, jonka innoittajana on ollut laulaja Veeti Kallio.

Isovanhemmat innoittavat

Nimet tulevat Suomessa uudestaan käyttöön noin 100 vuoden välein. Oman sukupolven nimet tai vanhempien nimet tuntuvat liian tutuilta tai niihin liittyy liikaa henkilömielikuvia. Tuoreita nimivaihtoehtoja haetaan siksi kauempaa, vaikkapa isovanhempien sukupolvesta.

Nimipäiväkalenteri uudistetaan Suomessa viiden vuoden välein. Seuraava almanakan uudistus tapahtuu siis vuonna 2015.

- Aikaväli on mielestäni hyvä; esimerkiksi viimeksi tehdyssä uudistuksessa nimipäiväkalenteriin tuli reilut 30 uutta nimeä. Se on vielä sopivan kokoinen uudistus.

Dosentti Minna Saarelma on itse tyytyväinen omaan etunimeensä.

- Olen syntynyt vuonna 1960, ja Minna yleistyi vasta vuosikymmenen lopulla. Se on helppo ja toimii myös kansainvälisesti - koskaan ei tarvitse ulkomaillakaan selittää, kuinka nimi lausutaan.

Lähteet: YLE Tampere / Päivi Solja